Szegedi ArcokVideo365

Szegedi Pletykák: “ne lehessen gyerekek közelében az ilyen” – így látjátok ti a szolnoki kalandparkban történteket, a lehetséges jogi következményekről egy ügyvédet is megkérdeztünk

Szinte az egész országot megrázta az eset, miszerint a múlt héten a szolnoki kalandparkban úgy felrúgott egy kisfiút egy őt kísérő felnőtt férfi, hogy a gyerek a levegőben megpördülve a fejére esett, majd mozdulatlanul a földön fekve maradt. Ráadásul, mint kiderült, az elkövető egy karateedző volt, aki több mint 24 éven át vezette a Yakuzák SE klubot, két megyében tartott edzéseket, s akit 2020-ban Novák Katalin „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” Életműdíjjal is kitüntetett. Legújabb Szegedi Pletykák rovatunkban arról kérdeztünk titeket, mi a véleményetek a történtekről. Megkerestük Dr. Szilasi-Szalma Oszkár, szegedi védőügyvédet is, aki arról beszélt, milyen jogi következményei lehetnek az esetnek.

A felkavaró esetről a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. tett közzé videót:

A RENDŐRSÉG GARÁZDASÁG MIATT NYOMOZ AZ ÜGYBEN

A városüzemeltető cég tájékoztatása szerint a kisfiú már jól van. Tájékoztatásuk szerint a bántalmazás közvetlen előzménye az volt, hogy a gyerek nem akart felmenni a kalandpark mászórészére, írta a 24.hu. A Szolnoki Rendőrkapitányság az rtl.hu megkeresésére azt közölte, hogy nyomozást folytat garázdaság vétségének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel egyéb információt a rendőrség nem adott.

AZ ÜGYBEN DR. SZILASI-SZALMA OSZKÁR, SZEGEDI VÉDŐÜGYVÉDET KÉRDEZTÜK

Az üggyel kapcsolatban érdeklődésünkre Dr. Szilasi-Szalma Oszkár, szegedi védőügyvéd – aki nem mellesleg jogi diplomája mellett harcművészként is nagy pofonokat tud kiosztani -, elmondta, hogy az eset, mint küzdősportolót, mélységesen felháborítja, azonban jogilag nem árt
tisztába tenni néhány dolgot, mert a különböző fórumokon nagyon sok pontatlanság jelent meg.

AZ ÜGY A KAMERAFELVÉTEL ALAPJÁN MÁR TELJES EGÉSZÉBEN BIZONYÍTOTT

Mint kezdte, az ügy a kamerafelvétel alapján már teljes egészében bizonyított, véleménye szerint, egy esetleges beismerő vallomàs nem is szükséges ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan megállapítható legyen a bűnösség, legfeljebb enyhítő körülmény lehet a későbbiekben. Ezért, mint a védőügyvéd elmondta, mindenkit az foglalkoztat leginkább, hogy mi lesz ennek az ügynek a kimenetele.

AKÁR ÖT ÉVIG TERJEDŐ SZABADSÁGVESZTÉSSEL IS BÜNTETHETŐ

“Ami bizonyos, hogy a súlyos testi sértés mellett vizsgálni kell a kiskorú veszélyeztetését és a garázdaságot is. Jogi álláspontom szerint a súlyos testi sértés kísérlete mindenképpen megvalósul, és ha figyelembe vesszük a gyermek életkorát és testi adottságait, a súlyos testi sértés minősített esete valósulhat meg, ami akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető” – tudtuk meg Dr. Szilasi-Szalma Oszkártól.

HOSSZABB VIZSGÁLAT VEHETI KEZDETÉT

Mint folytatta, ez az öt éves plafon azonban felével emelkedik, amennyiben akár a garázdaság, akár a kiskorú veszélyeztetés közül egy is megvalósul. “Jelen ügy véleményem szerint egy-két héten belül nem fog befejeződni, hiszen a testi sértés és a kiskorú veszélyeztetése vonatkozásában is igazságügyi szakértő kirendelése szükséges, ahol két hónapon belül nem várható eredmény. A felvételen jól látható, hogy a gyermek a rúgás következtében fejjel lefelé esett, így a szakértő vizsgálni fogja azt is, hogy súlyosabb következménye is lehetett volna-e a rúgásnak. Amennyiben igen, úgy a büntetési tétel tovább emelkedhet.” – mondta el.

A BÜNTETÉS MÉRTÉKE EGY ÉVTŐL HÉT ÉS FÉL ÉVIG TERJEDHET

A védőügyvéd álláspontja szerint a felvétel és a nyilatkozatok alapján a halmazati szabályokra tekintettel egy évtől hét és fél évig terjedhet majd a büntetés mértéke, amelyet, ha kettő év vagy annál kevesebb lesz a jogerős ítélet, akár az eljáró bíróság próbaidőre is felfüggeszthet az eset összes körülményeire tekintettel azzal, hogy valószínűleg élete végéig eltiltják
attól, hogy edzést tartson. Hozzátette, a büntetés felfüggesztésének lehetőségét gyengíti az, hogy karateedzőként követte el ezen cselekményt, mely súlyosító körülményként értékelhető a Bíróság által. Továbbá vizsgálni fogják a bűnügyi előéletét is.

AZ ÖNBÍRÁSKODÁS NEM VEZET CÉLRA

Dr. Szilasi-Szalma Oszkár azt is elmondta, sokan emlegetik az önbíráskodást az üggyel kapcsolatban, ez azonban nem valósulhat meg a karateedző megverése esetén, hiszen az önbíráskodás célja a jogos vagy jogosnak vélt vagyoni igény érvényesítése, ilyenről pedig szó nem lehet. “Helyette az esetleges bántalmazás gyógytartalmának függvényében a könnyű vagy súlyos testi sértést, garázdaságot, esetleg maradandó fogyatékosságot, életveszélyt, halált okozó testi sértést vagy akár az emberölés tényállását lehet megvalósítani, így óva intek bárkit attól, hogy saját kezébe vegye az igazságszolgáltatást” – zárta gondolatait a védőügyvéd.

ÍGY LÁTJÁTOK TI AZ ESETET

Az ügyben megkérdeztük a szegediek véleményét is, hogyan látják, mit gondolnak a történtekről. Videónkban mutatjuk, milyen válaszok születtek:

MEGFOSZTOTTÁK A FEKETE ÖVTŐL ÉS ÖRÖKRE ELTILTOTTÁK AZ OKTATÁSTÓL A KARATEEDZŐT

Mint azóta kiderült, a Magyar Karate Szövetség örökre eltiltotta az oktatástól azt az edzőt, aki felrúgott egy 7 éves kisfiút pár nappal ezelőtt a szolnoki kalandparkban. Tahon Róbert, a szövetség főtitkára az RTL Híradónak arról beszélt, hogy az edző egyesületét, a Yakuzák Sportegyesületet kizárták a szervezetből, és nem szervezhetnek többé tábort sem. A bántalmazó férfit a szövetség megfosztotta Magyarországon a dan fokozat (fekete öv) viselésétől, és véglegesen eltiltotta a karate mester cím használatától.

KÖZISMERT SZEGEDI VÁLLALKOZÓ TETT FELAJÁNLÁST A BÁNTALMAZOTT KISFIÚNAK ÉS CSALÁDJÁNAK

Gyomorforgató képsorokat rögzítettek pár nappal ezelőtt a szolnoki kalandparkban, ahol úgy felrúgott egy kisfiút egy őt kísérő felnőtt férfi, hogy a gyerek a levegőben megpördülve a fejére esett, majd mozdulatlanul a földön fekve maradt – számolt be korábban a 24.hu. Erről a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. közölt egy videót, az eset azért történhetett, mert a kisfiú nem akart felmenni a kalandpark mászórészére. Szerencsére a kisfiú már jobban van, a rendőrség is nyomozásba kezdett, ráadásul egy közismert szegedi vállalkozó most egy igazán szívmelengető felajánlást tett az érintett családnak.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: 24.hu/rtl.hu/index.hu

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb