Mindenmás

Biden pár napja Covid-os lett, ma pedig már biztosra vehetjük: vége az elnöki karrierjének!

Pár napja írtuk, hogy pozitív lett Biden elnök Covid-tesztje Las Vegas-i kampányútján, bár a tünetek enyhék voltak. Ma újabb hír robbant be: Joe Biden bejelentette, hogy nem indul újra a novemberi elnökválasztáson. A döntés sokakat meglepett, de Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok jelentős előrelépéseket tett hivatali ideje alatt. A demokraták már keresik az új jelöltet, Kamala Harris lehet az egyik esélyes. Biden a közösségi oldalán megköszönte a támogatást, és kijelentette, hogy munkája még nem fejeződött be.

Biden levelében kiemelte, hogy Amerika ma a világ legerősebb gazdaságával rendelkezik, történelmi beruházásokat hajtottak végre az ország újjáépítésében, csökkentették az idősek vényköteles gyógyszerköltségeit és kiterjesztették a megfizethető egészségügyi ellátást. Emellett megemlítette, hogy több mint egymillió, mérgező anyagoknak kitett veterán kapott szükséges ellátást, elfogadták az első fegyverbiztonsági törvényt 30 év után, kinevezték az első afroamerikai nőt a Legfelsőbb Bíróságba, és elfogadták a világtörténelem legjelentősebb éghajlatvédelmi törvényét.

“Amerika még soha nem volt olyan jó helyzetben, hogy vezető szerepet töltsön be, mint ma” – írta Biden. Megköszönte az amerikai nép támogatását, amely nélkül ezek az eredmények nem valósulhattak volna meg. Külön köszönetet mondott Kamala Harrisnek, aki kitartóan dolgozott mellette.

Biden pontosan ezt írta ki a közösségi oldalára:

Biden döntése mögött a demokraták és vezető amerikai lapok nyomása áll, akik gyenge vitabeli szereplése után kérték visszalépését. Ráadásul a napokban robbant a hír, hogy COVID vírust mutattak ki az USA elnökének szervezetében, ezért visszavonult, négy fal között volt az elmúlt héten. Nancy Pelosi, a demokraták házelnökjelöltje is sürgette a visszalépést, ahogy Adam Schiff kongresszusi képviselő is kétségeit fejezte ki Biden győzelmi esélyeivel kapcsolatban.

Biden a visszalépését követően adott interjújában kifejtette, hogy bár a közvélemény-kutatások szerint szoros a verseny közte és Trump között, úgy érzi, a munkáját még nem fejezte be. Utódjának Kamala harist nevezte meg.

Trump a szokásához híven keményen fogalmazott az esemény után: “”Crooked Joe Biden nem volt alkalmas arra, hogy induljon az elnöki posztért, és biztosan nem alkalmas arra, hogy szolgáljon – soha nem is volt az! Csak hazugságok, álhírek és a pincéjéből való ki nem lépés révén szerezte meg az elnöki pozíciót. Mindenki körülötte, beleértve az orvosát és a médiát, tudta, hogy nem képes elnök lenni, és nem is volt az – és most nézd meg, mit tett az országunkkal, milliók jönnek át a határunkon, teljesen ellenőrizetlenül és átvizsgálás nélkül, sokan börtönökből, elmegyógyintézetekből és rekord számú terrorista is van közte. Nagy szenvedést fogunk elviselni az elnöksége miatt, de gyorsan helyrehozzuk az általa okozott károkat! TEGYÜK ÚJRA NAGGYÁ AMERIKÁT!”

Az amerikai elnökök visszalépése rendkívül ritka. Utánajártunk, hogy az elmúlt száz évben mindössze néhány példa volt rá. Egyes elnökök egészségügyi okok miatt kényszerültek visszalépni, míg mások politikai nyomásra hozták meg ezt a döntést. Biden döntése is nagy visszhangot keltett, és máris megindultak a találgatások az utódjáról.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb