Közélet

Orbán Viktor fizetése 9,5-szeres a magyar bruttó átlagkeresethez viszonyítva, mutatjuk, ezzel hol helyezkedik el az uniós vezetők között

A magyar emberek bruttó átlagkeresetéhez viszonyítva a kormányfő, Orbán Viktor fizetése 9,5-szeres, amely messze a legmagasabb az uniós vezetők között – írta meg az Átlátszó cikke alapján az Index.

A BRUTTÓ ÁTLAGBÉRHEZ VISZONYÍTVA ORBÁN VIKTORÉ A LEGMAGASABB FIZETÉS AZ UNIÓS ORSZÁGOK MINISZTERELNÖKEI KÖZÜL

Ha csak a fizetés összegét nézzük, akkor Orbán Viktor miniszterelnök „csak” a nyolcadik legjobban kereső vezető az Európai Unió országai közül – bár azért a spanyolnál így is kétszer, a bolgárnál háromszor többet visz haza havonta –, viszont ha a bruttó átlagbérhez képest nézzük a dolgot, akkor már eléggé kiugró a magyar kormányfő előnye, így messze az övé a legmagasabb fizetés az uniós országok miniszterelnökei közül – számolt be róla az Átlátszó

Hiába keres például Olaf Scholz német kancellár még Orbánnál is sokkal többet havonta (körülbelül 11 millió forintnyi eurót), ha a német átlagbér bőven a magyar felett van, így ott „csak” az 5,9-szeresét teszi ki a kancellári fizetés az átlagnak. Ehhez képest a bolgár kormányfő fizetése szintén 4,8-szorosa a bolgár lakosság átlagfizetésének, viszont havi összegre lebontva még így is jócskán elmarad a magyar miniszterelnökétől.

A magyar kormányfő csaknem tízszeres szorzóját egyébként Robert Fico követi 7,6-szoros szorzóval, harmadik helyen pedig a cseh Petr Fiala 6,1-szeres összeggel.

MÁLTÁN ÉS HORVÁTORSZÁGBAN A LEGKISEBB A RÉS A BRUTTÓ ÁTLAGFIZETÉS ÉS A MINISZTERELNÖKI HAVI FIZETÉSEK KÖZÖTT

A legjobban ebből a szempontból Málta (ott 2,3-as a szorzó) és Horvátország (2,5-szörös kormányfői fizetéssel) áll, ott a legkisebb a rés az emberek bruttó átlagos fizetése és a miniszterelnöki havi fizetések között. Orbán Viktor csaknem annyit keres évente, mint Mette Frederiksen dán miniszterelnök, csak amíg ott ez az átlagbérek 2,7-szeresét jelenti, addig Magyarországon a 9,5-szörösét.

Az Európai Unió 8 országában az átlagbér háromszorosánál is kevesebbet keres a kormányfő, míg a 27 országból 20-nál 5 alatt marad a szorzó, csak egyetlen országban emelkedik 8 fölé (ami egyből 9 fölött is van), ez az ország pedig Magyarország.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb