Szegedi Arcok

Megvannak az idei SZTE ponthatárok: a jövő orvosait 412, pszichológusait 446 ponttól vették fel, 9000 új diák kezdheti meg tanulmányait Szegeden

A tavalyi, kiemelkedő eredmények után ismét magas a hallgatói létszám a 2024-es központi felvételi eljárásban – 6848 hallgatót vett fel a szegedi intézmény. A soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően több mint 9000 új diák kezdheti meg tanulmányait 2024 szeptemberében az SZTE-n – tudtuk meg az egyetemtől.

Szerda este megtelt élettel a Dugonics tér, nyolc órakor ugyanis a Szegedi Tudományegyetem hagyományosan megrendezésre kerülő Pont Ott Partiján hirdették ki az idei felvételi ponthatárokat. Cikkünkben megsasolhatod a sok fiatal számára sorsdöntő pillanatokat fotóinkon, plusz mutatjuk a Szegedi Tudományegyetem frissen kihirdetett felvételi ponthatárait is.

A SZÍNPADON A THE ROVING CHESS CLUB ÉS DJ LENNARD ALAPOZTA MEG A BULI HANGULATÁT

Rég láttunk már annyi izgalomtól túlfűtött és kétségbeesett arcot egy helyen, mint a felvételi ponthatárokat élőben közlő, szerda esti SZTE Pont Ott Partin a Dugonics téren. A hangulatot fél héttől a Sounds Of Szeged Tehetségkutató verseny győztese, a The Roving Chess Club fellépése emelte, őket követte a színpadon Dj Lennard, aki maximálisra járatta a buli motorját, pedig az esemény tetőpontja még csak ezután következett.

ESTE 8-KOR DERÜLTEK KI A MINDENT ELDÖNTŐ PONTHATÁROK, MAJD A CARSON COMÁVAL ÜNNEPELHETTEK A FRISSEN FELVETT EGYETEMISTÁK

Ahogy a Rektori Hivatal előtti kijelzőn elkezdtek pörögni a felsőoktatási intézmények különböző szakjainak pontszámai, az érzelmek a tetőfokára hágtak, szinte tapintható volt a feszültség, azután pedig a leendő egyetemisták mámoros boldogsága. Ujjongások és sikongatások közepette borultak egymás nyakába, akiknek nagy álmuk teljesült és ősztől például a Szegedi Tudományegyetem hírnevét öregbíthetik. A felvételiző tömeg egyszerre sírt (akiket nem vettek fel) és nevetett (akiket igen).

ÍME AZ IDEI PONTHATÁROK

A szakokra bontott ponthatárokat IDE kattintva találod, a nyilvánosan elérhető adatbázisból szemezgettünk, íme a Szegedi Tudományegyetem különböző szakjainak pontszámai.

  • BTK Kommunikáció – és Médiatudomány: 419 pont,
  • BTK Pszichológia: 446 pont,
  • BTK Történelem: 368 pont,
  • TTIK Mérnökinformatikus: 308 pont
  • TTIK Programtervező informatikus: 300 pont
  • ÁJTK Jogász: 438 pont,
  • ÁJTK Nemzetközi Tanulmányok: 310 pont,
  • GTK Gazdálkodás és Menedzsment: 385 pont,
  • GTK Kereskedelem és Marketing: 368 pont,
  • FOK Fogorvos: 365 pont,
  • SZAOK Általános Orvos: 412 pont.

Hagyományosan magas pontszám kellett a pszichológia képzésre, ahova 446 ponttal lehetett bejutni, a nemzetközi tanulmányok szakra idén 440 pont kellett. A kommunikáció- és médiatudomány szakra 419 ponttal lehetett bekerülni. A jogász szakra 438 pont, az általános orvos szakra pedig 412 pont kellett. A gazdálkodási és menedzsment szakra angol nyelven 390 pontra volt szükség.

440 SZAKOT HIRDETETT AZ SZTE

A 2024-es központi felvételi eljárásban 440 szakot hirdetett meg a Szegedi Tudományegyetem, melyre 8451-en jelentkeztek első helyen. Az idei eljárás során 6848-an jutottak be az SZTE-re, 4479-en alap, 1183-an mester, 947-en osztatlan képzésen, 239-en felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat. Közülük állami ösztöndíjas képzésen 5742, önköltséges finanszírozási formában 1106 új hallgató tanul majd. Szegeden 6599, Hódmezővásárhelyen 202, Békéscsabán 47 hallgató kezdi meg tanulmányait. A képzési formák közül változatlanul a nappali képzések a legnépszerűbbek, idén 4780-an tanulnak ebben a képzési formában, míg levelező, online levelező és távoktatásos képzéseken 2068 a felvett hallgatók száma, ami azt jelenti, hogy egyre többen szeretnének munka mellett tanulni.

308 FŐT VETTEK FEL A JOGÁSZ SZAKRA

Sok hallgatóval bővül idén az ÁJTK-n a jogász (308 fő) és nemzetközi tanulmányok szak (70 fő), de népszerű a megújult személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatás szak is, ahol 114 fő lehet szeptembertől szegedi egyetemista.

  • A zenei és művészeti képzéseket kínáló BBMK-n az ének és operaének, klasszikus gitár szakok voltak a legkeresettebbek.
  • A BTK-n a hagyományokhoz híven továbbra is nagy népszerűségnek örvendett az anglisztika (70 fő), a pszichológia szak nappali (132 fő) és levelező tagozata (40 fő) is. Emellett a kommunikáció- és médiatudomány szakra is többen (98 fő) iratkozhatnak be.
  • Az ETSZK-n idén 561 hallgató tanulhat a gyógyító szakmák egyikén, a két legnépszerűbb szak a gyógytornász (159 fő) és az ápoló szak (142 fő).
  • A FOK fogorvosképzésére 75 főt vettek fel.
  • A GTK alapszakjai közül a kereskedelem és marketing (118 fő), illetve a gazdálkodás és menedzsment (a magyar nyelvű képzés 132 fővel, az angol nyelvű képzés 39 fővel) indul a legnagyobb létszámmal.
  • A GYTK gyógyszerész képzésére idén több mint százan (117 fő) nyertek felvételt, és 11 fővel indul az új gyógyszerfejlesztési kutatás-menedzsment mesterszak is.
  • A JGYPK nappali tagozatos képzései közül a gyógypedagógia (90 fő), a közösségszervezés (65 fő), az óvodapedagógia (60 fő), az edző (49 fő) és a rekreáció (48 fő) szakok voltak a legnépszerűbbek.
  • A Mérnöki Karon ismét az élelmiszermérnök (63 fő nappali és 43 fő levelező) és a gépészmérnök (89 fő nappali és 74 fő levelező) alapszakra vették fel a legtöbb jelentkezőt, de népszerű a mechatronikai mérnöki és az újonnan indult ipari termék- és formatervező szak is.
  • Az MGK-n a mezőgazdasági mérnök és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszakok egyaránt keresettek, valamint a nemrég elindított gyógy- és fűszernövény szak és az agrár-és üzleti digitalizáció szak is vonzotta a hallgatókat.
  • Idén sem volt könnyű bejutni a SZAOK általános orvos szakára, ennek ellenére több mint 250-en (255 fő) tanulhatnak elsőévesként az orvosképzésben.
  • A TTIK-n a biológia (155 fő), a gazdaságinformatikus képzés (100 fő), valamint a programtervező informatikus szak (280 fő) indul nappali tagozaton magas létszámmal és elindult az ipari igényekhez alkalmazkodó fizikus-mérnöki szak is. A karon a mesterszakok közül a biológus (42 fő), a programtervező informatikus (29 fő), a vegyész (21 fő) és a molekuláris biológia szak (32 fő) volt népszerű.

NEM JÖTT ÖSSZE? NINCS VESZVE MINDEN!

Egy képzés ponthatárát az intézmény kapacitása mellett az befolyásolja, hogy hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda. Minél több magas pontszámú jelentkező listáján szerepel az adott szak az első helyen, annál magasabb lesz ott a ponthatár. A felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a minimális ponthatárt a hozzájuk jelentkezők számára. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy egy adott szakon az intézmény nem használja ki a teljes kapacitását.

Fontos tudni, hogy akkor sincs veszve minden, ha egy felvételiző egy általa megjelölt szakra sem került be, hamarosan indul ugyanis a pótfelvételi, valamint lesz őszi érettségi és keresztféléves felvételi is.

Személyes beiratkozásra online regisztráció után 2024. augusztus 30-31., valamint szeptember 2. és szeptember 6. között lesz lehetőség az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Szívből gratulálunk minden újdonsült szegedi egyetemistának!

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb