Közélet

Újabb pedofilbotrány lehet készülőben? Kirúgtak egy fiatal fiúkkal bizalmaskodó jegyzőt Bács-Kiskunban, a település lakossága tüntetést szervez, a polgármester lemondását kérik

Forrong Szabadszállás, miután napvilágot látott, hogy a település jegyzője fiatal fiúkkal váltott szexuális tartalmú beszélgetéseket a közösségi médiában. Az ügy már nem újkeletű, a jegyzőt 2011-ben érték már hasonló vádak, akkor a rendőrségi nyomozás bizonyítékok hiányában eredménytelenül zárult. Most viszont Szabadszállás vezetősége felé az egyik szülő jelezte, hogy a férfi gyermekével túl bizalmas kapcsolatot ápol(t). Az elhangzott vádak hatására óriási felháborodás alakult ki a település lakói között, melynek hatására a település polgármestere azonnali hatállyal felmentette a férfit jegyzői tisztségéből, aki ezt követően -olvasói értesüléseink alapján-, el is hagyta Szabadszállást. A lakosság ennyivel nem elégszik meg, hétfőre tüntetést szerveztek, ahol a település polgármesterének lemondását követelik. Mivel az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, cikkünkben a jegyző nevét nem tüntettük fel.

2011-BEN ROBBANT KI AZ ÜGY

A történet még 2011-ben látott napvilágot. Akkor a férfit, -aki akkoriban a majsai Dózsa György Gimnáziumban végzett óraadói munkája mellett a kiskunfélegyházi Darvas József Általános Iskola igazgatója volt, egyben Kiskunmajsa alpolgármestere és a helyi KDNP vezetője is-, azzal vádolták, hogy tanítványaival, fiatal fiúkkal váltott szexuális tartalmú üzeneteket a Facebookon. Akkor a férfi azt mondta, ő csupán jó kapcsolatban van a diákjaival, és politikai lejárató kampány zajlik ellene. Akkoriban az országos sajtó ettől az ügytől visszhangzott: a történteket megírta az Index, a HVG, a Mandiner, sőt még az Eduline is. Az ATV korábbi riportjában idézte ezeket az üzenetváltásokat, melyek így hangzottak:

  • Iskolaigazgató: ugye jocika ;)
  • Válasz: szeressük ahogy p*csázól ;D
  • Iskolaigazgató: :D még olyat nem is csináltam veletek te kis dög :D
  • Válasz: majd fox:P

A beszélgetés során az egyik hozzászóló ezt írta:

  • „Tanár Úr kérem.. ezzel jó okot adott arra hogy mindenki agyonbökdösse :D”

Majd az iskolaigazgató válaszaiban ilyeneket írt: 

  • „k**játok beeeeeeeeeeeeeee”; „márió! ne lájkolgass itt, mert te is el leszel p*csázva :DDDDD”; „bence, ne ribanckodj!!!!!!!!!!!!”

Egy másik esetben az iskolaigazgató lájkolta egy szépségversenyen indult fiú fotóját. Az ebből kialakuló párbeszédben a felek magázzák egymást.

  • Iskolaigazgató: Csaba! Ezt csak azért tettem meg, mert kérte. Am sajna maga nagyon CSÚÚÚNYAAAAAAAAAAA.. LOL :DDDDD
  • Válasz: K**jabe :D:D:D
  • Iskolaigazgató: Öööö, sajna az nem fog menni, azon objektív okból kifolyólag, hogy KICSI :DDDDDDD és nincs nálam mindig nagyító:P
  • Válasz: Elég az magának, higgye csak el:D:D
  • Iskolaigazgató: Fúúúúúúúúúúúúúúúúúúj, ronda kis dög :DDDDD

A FÉRFI ÁLLÍTÁSA SZERINT POLITIKAI TÁMADÁS ÁLDOZATA LETT

Mint Mérő Vera újságíró, jogvédő aktivista pár nappal ezelőtt Facebook posztjában írta, a férfi – a gimnázium igazgatójának korabeli nyilatkozata szerint – először elismerte, hogy ő írta a fentieket, később azt állította, politikai támadás áldozata, feltörték a Facebook oldalát, és az ő nevében más nevezte r*banckáknak a tanítványait, majd az oldal el is tűnt. Hogy azt ő törölte a bizonyítékok eltüntetésének reményében vagy valóban feltörték, sosem tudjuk meg, a férfi mindenesetre feljelentést tett- írta Mérő Vera. Hozzátette, „az iskolaigazgató, aki egyben Kiskunmajsa alpolgármestere is volt, később elismerte, hogy mégiscsak ő írta a kommenteket, ahogy a vele szemben kezdeményezett kiskunmajsai testületi ülés jegyzőkönyvében áll: „Ahogyan azt már megtettem a média nyilvánosságán keresztül, akit bármilyen formában is az elmúlt időszakban a stílusomból adódóan megsértettem, attól elnézést kértem, és ezt a továbbiakban is tartom. Viszont ettől függetlenül nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy sokkal többről van itt szó, mert olyan dolgok és olyan vádak is értek, amelyek hazugok, alaptalanok és egyértelműen sértőek a személyemre nézve.”

VISSZAVONTÁK AZ OKTATÁSRA ÉS IFJÚSÁGVÉDELEMRE VONATKOZÓ FELHATALMAZÁST

Mérő Vera írásából kiderül, „az érintett fiúk tanúként való meghallgatásáról nem szóltak a hírek, ami eljárás híján nem meglepő fordulat. A hozzám forduló helyi forrás szerint az esetleges tanúk félnek megszólalni, a rendőrség sosem foglalkozott az üggyel, a polgármester pedig egyenesen szemetesbe “iktatta” a benyújtott panaszt. Mindenesetre a sajtó akkor megírta azt is, hogy a polgármester, aki nem is szavaztatta meg a férfi felmentéséről a nagy nehezen összehívott képviselőket, bejelentette, hogy az alpolgármester hatásköreiből visszavonta az oktatásra és ifjúságvédelemre vonatkozó felhatalmazást, mert az addigi felállásban egyszerre volt a gimnázium igazgatójának beosztottja és felettese“ – olvasható a posztban.

SZÓBELI FIGYELMEZTETÉST KAPOTT, MERT KÉZENFOGVA LÁTTÁK SÉTÁLNI EGY FIÚ DIÁKKAL

Az is elhangzott, hogy a Hetek cikkének beszámolója szerint, „A kiskunmajsai közéletben, illetve tanárok es diákok között már korábban is fel-felmerült a tanár úr furcsa viselkedése, tanítványaihoz való túl közvetlen kapcsolata. A helyi gimnáziumban egy ízben amiatt kapott szóbeli figyelmeztetést, mert kézen fogva látták sétálni egy fiú diákkal. Az utobbi időben a Fideszen és a városvezetésen belül is többen megrótták – mégpedig a Facebookon látott csevegései miatt, amelyekben fiatal fiúkkal nyomdafestéket nem tűrő hangnemben beszélt, több esetben r*banckáimnak szólítva, és szexuális tartalmú heccelődéssel provokálva őket. Környezete kritikáira a férfi azt válaszolta, hogy a bejegyzéseit „nem kötelező olvasni””.

JEGYZŐKÉNT Ő FELELT A GYERMEVÉDELMI ÉS GYÁMÜGYI FELADATOK ELLÁTÁSÁÉRT

A férfi ezt követően jegyzői pozíciót töltött be előbb Örkény településen, majd egészen most július 23-a, keddig Szabadszálláson. Ebben a posztban ő felelt a gyermekvédelmi és gyámügyi feladat- és hatáskörök ellátásáért. Az ügy tizenhárom év után most vett új fordulatot, amikor is újabb eset látott napvilágot a jegyző egy fiatal fiúval folytatott szexuális tartalmú beszélgetései kapcsán. Erről Szabadszállás polgármestere is beszámolt július 21-én, vasárnap közösségi oldalán:

A VÁDAKAT KIVIZSGÁLJÁK

„Az elmúlt napokban „szárnyra kelt” információkra szeretnék a jegyző személyét érintően röviden reagálni! A héten érkezett az Alapszolgáltatási és Családsegítő Központ vezetőin keresztül és a város vezetéséhez is személyes megkeresés útján, egyfajta tájékoztatás, közel 10-13 évvel ezelőtti vélt, vagy valós eseményekkel kapcsolatban! Az információ, a vádak birtokában összegeztük az észrevételeinket és egyeztettünk az illetékes hatóságokkal, amelyeket a napokban továbbítjuk feléjük. Az elkövetkező napokban megteszünk mindent azért, hogy az információ, a vád kivizsgálásra kerüljön. Nyomatékosan kértük a „tájékoztató személyt”, hogy amennyiben törvénybe ütköző információt tud, erre bizonyítékkal rendelkezik, tegye meg állampolgári kötelességét és tegyen a megfelelő lépéseket a hatóságok felé. Információink szerint azonban ez még a mai napig sem történt meg. Ettől függetlenül a város vezetése is meg fog tenni mindent, hogy az ügy tisztázódjon“ – olvasható Szabadszállás város közösségi oldalán.

AZONNALI HATÁLLYAL FELMENTETTÉK JEGYZŐI POZÍCIÓJÁBÓL

Pár nappal később, július 23-án, kedden késő este Szabadszállás város közösségi oldalán megjelenő posztban a polgármester már arról írt, hogy a jegyzőt azonnali hatállyal eltávolították jegyzői tisztségéből. „Az “elmúlt napok” történésére a következő döntést hoztam a képviselő testület támogatásával. Az Alapszolgáltatási Központhoz (kedden) és a hivatalunkhoz érkezett tájékoztatás (szerdai napon) alapján személyes segítséget kértünk a kiskőrösi Vezető Ügyészétől (Kiss Gáborral, az Alapszolgáltatási Központ vezetőjével közösen pénteken), feljegyzést készítve azt továbbítottuk a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály felé. Mindezeket követően a képviselő-testülettel való egyeztetése után úgy döntöttem, hogy a további eljárások eredményétől függetlenül megválok a hivatal vezetőjétől“- olvasható a posztban.

HATALMAS A FELHÁBORODÁS, TÜNTETÉST SZERVEZNEK A HELYIEK

Mint a településen élő Olvasónk elárulta nekünk, az ügy miatt hatalmas a felháborodás Szabadszálláson. Elmondta, a lemondatást követően a jegyző még az éjszaka összecsomagolt és elhagyta a várost. Ez azonban nem csökkentette a felkorbácsolt indulatokat. A helyi lakosság hétfő délutánra tüntetést szervezett, melyben a település polgármesterének lemondását követelik.

Az ügyben megkerestük a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, akik válaszlevelükben közölték, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény értelmében adatvédelmi okok miatt nem áll módjukban tájékoztatást adni.

Kerestük Szabadszállás polgármesterét, cikkünk megjelenéséig azonban nem érkezett még válasz. A jegyző felé is elküldtük kérdéseinket, hiszen, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Egyelőre még tőle sem érkezett válasz. Amint megkapjuk, frissítjük cikkünket.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb