Közélet

Orbán beszéde Tusnádfürdőn: szerinte a háború a mi piros bogyónk, Brüsszelről Lenin jutott eszébe, de azt is megemlítette hogy mi vagyunk a leghosszabb ideje hatalmon Európában

Megtartotta hagyományos tusnádfürdői beszédét Orbán Viktor. A szombat délelőtti beszéden három témát vázolt fel. Mutatjuk, mi hangzott el a beszédében.

Orbán Viktor véleménye szerint ma három nagy téma van az asztalon. Az első a háború, illetve egy nem várt következménye. A háború felfedi azt a valóságot, amiben élünk. Eddig nem volt látható, de a háborús rakéták fényében láthatóvá vált. A második kérdés, mi lesz a háborúval, mikor lesz vége, hogyan lesz vége és mi lesz utána? A harmadik, hogy új világ jön, hogyan lehet és kell erre az új világra felkészülni. Magyarországnak össz magyarságként kell szembenéznie ezzel az új világgal, a külhoni magyarok előtt is beszélni kell erről. 

“MÉGISCSAK MI VAGYUNK A LEGHOSSZABB IDEJE KORMÁNYON EURÓPÁBAN”

Azért tartja vállalhatónak a kísérletet arra, hogy ezekről a felsorolt témákról beszéljen, mert „kellő szerénységgel, de emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy mégiscsak mi vagyunk a leghosszabb ideje kormányon lévő kormány Európában”, ő pedig a leghosszabban kormányon lévő miniszterelnök.

ORBÁN VIKTOR: “A BÉKÉT CSAK KÍVÜLRŐL LEHET HOZNI, A HÁBORÚ A MI PIROS BOGYÓNK”

„A háború a mi piros bogyónk” – a Mátrixból hozott példát Orbán Viktor. Két golyó között lehet választani, és ha a piros bogyót nyeljük le, leereszkedhetünk a valóságba. A háború elvisz minket egy magaslesre, és onnan egy teljesen más, eddig nem ismert perspektívát ad, folytatta a miniszterelnök. Egy új közegben és letisztult erőtérben találjuk magunkat szerinte. Ebben a közegben pedig elvesztik az erejüket a médiatorzítások, a politikusok taktikai füllentései és az összeesküvés-elméletek is. Marad a pőre valóság. De mi a valóság? A háborúban brutális vesztességeket szenvednek el a felek. Ennek ellenére nem akarnak kiegyezni. Miért? Egyrészt mert mindketten azt hiszik, hogy győzhetnek. Másrészt mindkettő felet fűti a saját maga valós vagy vélt valósága. Ukrajna önvédelemben van, és függetlenségi háborút vív. Oroszország szerint súlyos NATO-fejlesztések történtek Ukrajnában, és nem akarnak NATO-csapatokat, NATO-fegyvereket látni az orosz-ukrán határon. „Mindenkinek van valamilyen valósága” – véli Orbán Viktor. Mivel egyik fél sem fogja feladni a háborút, egyenes út vezet az eszkalációhoz. Békét ezért csak kívülről lehet hozni.

ORBÁNNAK BRÜSSZELRŐL MOST LENIN JUTOTT ESZÉBE

„Bukarestből nem, de azért, hogy ne unatkozzunk, Brüsszelből kaptunk demarsot: elítélték a békemissziót” – mondta Orbán, aki emlékeztetné az embereket arra, hogy az unió alapszerződésében az áll: az unió célja a béke. „Brüsszel azt is sérelmezi, hogy háborúpárti politikának nevezzük azt, amit csinálnak, szerintük a béke érdekében támogatják a háborút. Nekünk erről eszünkbe jut Lenin, aki azt mondta, a kommunizmus végével elhal az állam. Ahogy Lenin tézisét sem értettük, úgy most a brüsszelieket sem értjük az üléseken”.

“AZ EURÓPAI POLITIKA ÖSSZEOMLOTT”, ORBÁN VIKTOR MIKE TYSONT IDÉZTE

Az uniós szankciók szerinte nem működnek a valóságban, hiába ígérték ezt Brüsszelben. „Mindenkinek van egy terve, amíg szájon nem vágják” – idézte Mike Tysont. Mire értette ezt? Oroszország alkalmazkodott a szankciókhoz a 2014-es krími válság óta, és felkészültek arra, hogy önállóan is tudjanak működni. Orbán hamisnak tartja, hogy Oroszország neosztálinista autokrácia lenne. Ő azt tapasztalta, hogy nagy technikai, gazdasági és társadalmi rugalmasságot mutat az ország.

„Az európai politika összeomlott. Európa feladta saját érdekeinek védelmét. Európa nem tesz mást, mint az USA demokrata párti külpolitikáját követi feltétel nélkül, akár önsorsrontás árán is.” A szankciók versenyképtelenné tették az unió gazdaságát, és ezzel behódoltak az USA-nak szerinte.

ORBÁN SZERINT A NYUGAT MEG AKAR SZABADULNI A NEMZET ALAPJÁT ADÓ ETNIKAI HOMOGENITÁSTÓL, SZERINTE EZT LÁTHATTUK A PÁRIZSI OLIMPIA MEGNYITÓJÁN IS

Az ő megfejtése: a mi felfogásunk szerint nemzetállamokból áll Közép-Európa, amik szuverének, van közös értékrendje, közös erkölcsi követelményei. Orbán szerint a nemzetállamoknak van biblikus alapja, hiszen a teremtés rendjéhez tartozik, hiszen azt lehet olvasni, hogy nem csak a személyek, hanem a nemzetek is meg lesznek ítélve a végítéletkor. Közben a nyugat azt gondolja, ezek már nem léteznek, tagadják, hogy létezik közös kultúra. Ebben a felfogásban nincs közerkölcs, „ha látták a pénteki olimpiai megnyitót, akkor ezt bárki láthatta”, és meg akarnak szabadulni a nemzet alapját adó etnikai homogenitástól. A miniszterelnök szerint százezer számra engednek be idegen embereket.

Intellektuális bátorságra van szükség Orbán Viktor szerint. A magyarok sorsa azon dől el, hogy értjük-e, mi történik a világban. „Véleményem szerint új világ jön” – jelentette ki a magyar kormányfő. Olyan változás jön, amire 500 éve nem volt példa, és amire még a miniszterelnök sem számított.

“OLYAN VÁLTOZÁS JÖN, AMIRE 500 ÉVE NEM VOLT PÉLDA”

Intellektuális bátorságra van szükség Orbán Viktor szerint. A magyarok sorsa azon dől el, hogy értjük-e, mi történik a világban. „Véleményem szerint új világ jön” – jelentette ki a magyar kormányfő. Olyan változás jön, amire 500 éve nem volt példa, és amire még a miniszterelnök sem számított.

A nyugati világ most nem belülről kapott kihívást, mint az elmúlt évszázadokban. Orbán szerint Ázsiából kiindulva teljesen átalakul a világrendszer, és a következő évtizedekben, évszázadokban Ázsia lesz a világ meghatározó központja. Ázsia oldalán van már most a demográfiai, a technológiai előny, de több ott a tőke, a pénz, ott vannak a legnagyobb vállalatok, kutatóintézetek és tőzsdék.

2025-BEN A GYEREKEK UTÁN JÁRÓ ADÓKEDVEZMÉNYT MEGDUPLÁZZÁK

Mi a nagy stratégia teste? – a szilárd és rugalmas magyar társadalom. Orbán szerint 2035-re demográfiai értelemben Magyarországnak önfenntartónak kell lennie, nem lehet szó migrációról. 2025-ben a gyerekek után járó adókedvezményt ehhez meg kell duplázni, folyamatosan zsilipelni kell azokat az embereket Nyugat-Európából, akik keresztény országban akarnak lenni. A társadalomank középosztálybelinek kell lennie, a családoknak rendelkeznie kell vagyonnal. A magyar falurendszert meg kell tartani, városi szolgáltatásoknak kell a falvakban is lenniük.

Forrás: Telex.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb