Közélet

Az alföldet sújtja leginkább az aszály, egy jó darabig nem is várható változás: már volt példa növények pusztulására Szegeden

A globális melegrekord két egymás utáni napon is megdőlt múlt vasárnap és hétfőn. Így aztán nem meglepő, hogy mindenfelé kiszáradt füvet, sőt, a csapadékhiány miatt a nyár közepén hulló faleveleket lát az ember. A legsúlyosabb probléma talán az aszály, ami a mi vidékünket kínozza a legnagyobb mértékben.

2022-ben különösen súlyos aszály sújtotta Magyarországot, azon belül is főleg az Alföldet. Idén a hetek óta tartó hőség miatt úgy tűnik, visszatért a két évvel ezelőtti apokalipszis. A HungaroMet hétfői helyzetjelentése alapján hazánk területének közel kétharmadán közepes vagy nagy fokú aszály jelei figyelhetők meg, a néhány nappal ezelőtti záporok pedig csak kevés helyen enyhítették számottevően a csapadékhiányt – pedig az olyan növények, mint a mostanában elvirágzó kukorica, épp ilyenkor igényelnék a legtöbb csapadékot.

SZEGEDEN NÖVÉNYEKET PUSZTÍT A HŐSÉG, NÉHOL LEÁLLT A BARACK FEJLŐDÉSE

A mostani hőségben a fák egy részénél megállt a gyümölcsök fejlődése, a nagy meleg hatására a növények lelassították a saját életfolyamataikat. A barack ugyan nem sült meg a fán, de nem lehetett akkor leszedni, mint a korábbi években. Ezért pár éven belül árnyékot adó hálókat kell felszerelni a fák fölé, hogy megvédjék a növényeket a túl forró nyári napsütéstől. Korábban a műanyag hálókkal a jégeső ellen védekeztek, de arra már van más megoldás. Szegeden az utóbbi években három fafajta egyedeinek pusztulását láthattuk egyre több helyen – válaszolta Szabó József Kristóf szegedi erdőmérnök a Telex kérdésére. A fák pusztulása összefügg a klímaváltozással: a lucfenyők nem bírják sokáig a száraz levegőt, és mivel egyre gyakoribb a hosszabb távon csapadékmentes időszak, a fenyőknek még a koronáját is párásítani, öntözni kellene. A városi körülmények általában is megnehezítik egy fa életben maradását, és a legrosszabb ilyen szempontból a belváros.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb