Sport

A Fesztivál Kupa hősei: szegedi öklözők brillíroztak, interjú Szuknai Zsuzsannával és Ruzsa Rolanddal!

A Fesztivál Kupa első napján Aknai Dávid, Bernáth Benedek és Kolozsi Péter is kitettek magukért, fantasztikus eredményekkel örvendeztetve meg a szegedi közönséget. Emellett exkluzív interjút készítettünk Szuknai Zsuzsannával a torna főszervezőjével és Ruzsa Roland önkormányzati képviselővel.

Szegeden a hétvégén startolt a Fesztivál Kupa Nemzetközi Ökölvívó Torna, ahol Aknai Dávid, Bernáth Benedek és Kolozsi Péter is fantasztikus teljesítményt nyújtottak. Exkluzív nyilatkozott nekünk Szuknai Zsuzsanna a kupa főszervezője, a Boxvilág Ökölvívóképző SE vezetőedzője és Ruzsa Roland önkormányzati képviselő is. Olvasd el, hogyan teljesítettek versenyzőink, és készülj a következő izgalmas napra!

PARÁZS MECCSEKET LÁTHATTAK AZ ÉRDEKLŐDŐK

A Fesztivál Kupa első napján a versenyzői közül Aknai Dávid (junior 60kg) első hivatalos mérkőzésén nagyot bokszolt. A meccs elején kissé meg volt illetődve, de folyamatosan javult a teljesítménye, az utolsó menetet már hozta, de ez kevés volt a győzelemhez, így bronzéremmel zárta a tornát. Bernáth Benedek (elit 86kg) puhatolózó kezdés után az első menet végén iramot váltott, és egy sorozatot követően ellenfelét megszámolta a bíró, melyet a 2. menetben egy pontos jobb egyenest követően újabb számolás követett, ami a mérkőzés végét is jelentette, így Beni idő előtt sikeresen befejezte a küzdelmet. Kolozsi Péter (junior 70kg) ellenfele küzdelem nélkül feladta a mérkőzést, így ő WO-val nyert.

A második napon Nagy Magor, Abonyi Péter és ismét Kolozsi Péter léptek ringbe. Nagy Magor a 2. menetben feladásra kényszerítette ellenfelét, míg Abonyi Péter tiszta, technikás ökölvívást mutatott be. Kolozsi Péter határozott, kemény ütéseinek köszönhetően hamarabb befejezte a küzdelmet, és teljesítményét különdíjjal is elismerte a zsűri. Gratulálunk az egész csapatnak a szerepléshez!

A RÉGI, NAGY ÖKÖLVÍVÓ GÁLÁK HAGYOMÁNYÁT HÍVJÁK ÉLETRE A RENDEZVÉNNYEL

A torna főszervezői, Szuknai Zsuzsanna és Ruzsa Roland, exkluzív interjút adtak a Szeged365.hu-nak. Zsuzsanna elmondta, immáron hatodik alkalommal rendezték meg a Fesztivál Kupa Nemzetközi Ökölvívó Tornát. Az esemény nagy múltra tekint vissza, a valamikor a 70-es, 80-as és 90-es években tartott nagy nemzetközi gálák hagyományát szeretnék ezzel a tornával újra életre hívni. A hétvégi rendezvényen három nemzet, tizenöt egyesületének közel 100 indulója mérettette meg magát a szorítóban. “Fergeteges hangulat kerekedett a Dugonics téren, nagy szurkolások alakultak ki, rengetegen megálltak nézni a küzdelmeket” – idézte fel Szuknai Zsuzsanna.

REMEKELTEK A BOXVILÁG ÖKÖLVÍVÓKÉPZŐ SE VERSENYZŐI

Hozzátette, az esemény fő célja amellett, hogy versenyzési lehetőséget biztosítsanak a sportolóiknak, akiket ezáltal a szegedi közönség is jobban megismerhet és hazai környezetben láthat bokszolni, lehetőséget nyújt az érdeklődők, vagy akár a leendő bokszolók számára, hogy közelebb kerülhessenek az ökölvívás világához. Szuknai Zsuzsanna azt is elárulta, klubja, a Boxvilág Ökölvívóképző SE versenyzői is remek teljesítményt nyújtottak a tornán. “Nagyon jól bokszoltak a srácok, három aranyéremmel, egy ezüst és egy bronzéremmel zártak” – tudtuk meg, ahogy azt is, a hagyomány folytatódik, jövőre is sor kerül a gálára, hiszen a cél az lenne, hogy a rendezvény kiforrja magát egy nagy, nemzetközi tornává, mind a boksz világához, mind Szeged városához méltóan.

MA, AMIKOR A FIATALOK EGY RÉSZE A JÁTÉKKONZOLOK VILÁGÁBAN ÉL, FELÜDÜLÉS EGY ILYEN ESEMÉNYEN RÉSZT VENNI

Ruzsa Roland kiemelte, hogy az esemény célja nemcsak a sport népszerűsítése, hanem a közösség összekovácsolása is volt. Mint elmondta, róla köztudott, hogy előszeretettel támogatja a sportrendezvényeket, mind magánemberként, mind közéleti személyiségként. “Azért is tartom ezt fontosnak, mert ebben a rohanó világban, amikor a technika elképesztő iramban fejlődik, és a fiatalok főként a játékkonzolok és számítógépek előtt töltik szabadidejüket, az embernek felüdülés, amikor elmegy egy ilyen tornára, ahol rengeteg tehetséges sportolóval találkozik. Két okból kifolyólag is nagyon vártam ezt a rendezvényt: egyrészt kíváncsi voltam, hogy mennyire lesz a fesztivál népszerű a fiatalok körében, másrészt Kiskundorozsma is képviseltette magát több, fiatal bokszolóval” – árulta el Kiskundorozsma önkormányzati képviselője.

EGY-EGY ILYEN RENDEZVÉNY TOVÁBBERŐSÍTI A KÖZÖSSÉG EREJÉT VÁROSUNKBAN

Elmondta, ezeknek a rendezvényeknek az egyik legfontosabb célja többek között az is, hogy egy-egy sportág megfelelő utánpótlást tudjon majd biztosítani a jövőre nézve. “Úgy gondolom, hogy Magyarországon picit indokolatlanul háttérbe szorult a boksz, mint sportág, pedig korábban több profi világbajnok bokszolónk is volt, elég csak Kovács “Kokó” Istvánra vagy Erdei Zsoltra visszagondolni” – mondta el Ruzsa Roland. Azt is elárulta, látja a sport iránti szenvedélyt ezekben a fiatal srácokban, illetve, amit nagyon fontosnak tart, hogy egy-egy ilyen sikeresen megszervezett rendezvény tovább tudja erősíteni a közösség erejét szeretett városunkban, Szegeden.

TUDTAD-E?

Tudtad, hogy a modern ökölvívás szabályait először 1743-ban James Figg, egy angol bokszoló alkotta meg? Ezek az úgynevezett London Prize Ring szabályok voltak, amelyeket később a Queensberry szabályok váltottak fel, amelyek még ma is az ökölvívás alapját képezik.

Fotók: Oltványi Dávid fotó/Boxvilág Ökölvívóképző SE FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb