Közélet

Távoli, olcsó földek ára alapján végezhettek értékbecslést a BYD-gyár területén: több gazda is pert indított a Szegedi Törvényszéken

Pert indítottak a gazdák a kormányhivatal által rendelt szakvéleménnyel szemben, mert szerintük irreálisan alacsony összeget adna a szegedi önkormányzat a földjeikért. Az Átlátszóhoz eljutott tárgyalási anyagok szerint jól sejtették, hogy valójában többet ér a földjük, de a kormányhivatal megbízásából készült újabb szakértői vélemény 20 százalékkal még alacsonyabb árat állapított meg a korábbihoz képest. A lap szerint a bíróság kimondta, hogy törvénybe ütközik a szakvélemény, ezért elrendelte egy másik elkészítését.

Több gazda is pert indított a Szegedi Törvényszéken Szeged önkormányzata és a vármegyei kormányhivatal ellen a kisajátítások során kiadott ingatlan-értékbecslések miatt. Mint kiderült, az értékbecslő nem a kisajátított földek melletti területek árát vette alapul, hanem egy onnan jóval távolabbit, ezért a szegedi gazdákkal közölt ár sokkal alacsonyabb lehetett a valósnál.

SZAKÉRTŐ MONDJA MEG, MENNYIT ÉR A FÖLD

A lap kiemelte, hogy azt, hogy mennyit ér a termőföld, szakértő mondja meg a kisajátítás során. Az Átlátszó több értékbecslést is megkapott, a tavaly ősszel készülteket támadták meg a gazdák a bíróságon. A tárgyaláson hangzott el az egyik gazda ügyvédjétől, hogy „a szakértő nem egységes és azonos szakmai paraméterek szerint járt el a különböző kisajátítási eljárásokban. Alapvető probléma továbbá az is, hogy egyetlen egy második kerületi ingatlan nem lett figyelembe véve a szakértői véleményben. A szakértő ezt azzal indokolta, hogy a második és a harmadik kerületi ingatlanok között nincsen fajlagos eltérés, ugyanakkor a szakértő a szakvéleményében ezt nem igazolta és nem támasztotta alá”. A jegyzőkönyv szerint erre azt válaszolta az alperes, hogy „egyebekben állítom, hogy a szakértő minden egyes esetben olyan ingatlanokat vett figyelembe szakvéleménye elkészítése során, amelyek azonos tulajdonsággal rendelkeztek a jelen kisajátítási eljárás tárgyát képező ingatlannal.” A lap szerint nem ez történt, nagyon nem.

A SZAKÉRTŐ BEVALLOTTA, HOGY VALÓBAN NEM SZOMSZÉDOS FÖLDEK ÁRÁT IS FELHASZNÁLTÁK

Az Átlátszó azt írja, hogy az eljárásban a szakértő bevallotta, hogy valóban nem szomszédos földek árát is felhasználták. Ahogy a lap birtokába jutott jegyzőkönyv szerint fogalmazott: „A 02122/1. hrsz.-ú ingatlan ismereteim szerint a Budapest-Belgrád vasútvonalhoz kapcsolódó kisajátítási eljárásban bekért adat. Álláspontunk szerint nincsen jogi akadálya annak, hogy a másik kisajátítási eljárásban bekért adathalmaz a jelen per alapját képező kisajátítási eljárásban felhasználásra kerüljön”.

Mivel a korábbi értékbecslés lejárt, ezért a lap szerint 2024 májusára amúgy újabb szakvéleményt készített a ConzusAgro Igazságügyi Szakértő és Vadkárbecslő Kft., immár annak tükrében, hogy a földre államilag megtámogatott beruházás érkezik. De a BYD-gyár miatt a földek értéke nem nőtt, hanem épp ellenkezőleg: 407 forintról 326 forintra csökkent a szakvéleményben.

EZT MONDJA SZEGEDI TÖRVÉNYSZÉK

A Szegedi Törvényszék végzése szerint a szakértő nem éppen szakértő módon dolgozott. Az Átlátszónak megküldött bírósági iratban az áll, hogy „a megelőző eljárásban kirendelt szakértő szakvéleményét kizárólag olyan értékadatokra alapította, amelyek felhasználása szakértői törvénybe ütközik, mivel sem a közérdekű cél megvalósítását szolgáló tevékenység vagy beruházás azonossága, sem az eljárások területi szempontból összefüggése nem áll fenn. A szakértői vélemény olyan hibában szenved, ami a szakértőhöz intézett felhívással nem küszöbölhető ki, új szakvélemény elkészítése szükséges”. A bíróság azt is előírta, hogy a szakvéleményben nem lehet ad-hoc felhasználni adatokat, azokat indokolni kell – írja a lap.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb