Mindenmás

Lelövéssel fenyegette a szír migráns az intézkedő rendőrt, megpróbálta elvenni a fegyverét a szerb-magyar határon

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként a szerb-magyar határon szolgálatot teljesítő magyar rendőrre támadó migráns csoport szír tagjával szemben kiszabott büntetés súlyosítására tett indítványt – tájékoztatta szerkesztőségünket a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség.

Mint kiemelték, elsőfokon a Szegedi Törvényszék járt el az ügyben a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség vádirata alapján. Az elsőfokú ítélet szerint a szír férfi 2023. július 6. napján a késő esti órákban egy migráns csoport tagjaként megjelent a szerb-magyar határon, majd egy létra segítségével átmászott a magyar oldalra. Ott a szolgálatot teljesítő magyar rendőrt előbb akadályozta az intézkedésében, majd dulakodás során a megölésével fenyegette.

EL AKARTA VENNI A FEGYVERT

A szír férfi ennek érdekében megkísérelte elvenni a rendőr szolgálati lőfegyverét, s a határ szerb oldalán maradt társait a rendőr elleni támadásra buzdította. A migráns csoport tagjai közül ennek hatására többen köveket, téglákat dobáltak az intézkedő rendőr felé, s ennek csak az vetett véget, hogy a rendőr további két társa is a helyszínre érkezett.  Az ügyben az elsőfokon eljárt Szegedi Törvényszék a bűnösségét beismerő szír férfit 4 év 2 hónap börtönbüntetésre és 8 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

SÚLYOSABB BÜNTETÉST AKAR AZ ÜGYÉSZSÉG

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség a kiszabott büntetés súlyosítása, a szír férfi és védője egyaránt enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészségi fellebbezést fenntartotta, a védelmi fellebbezéseket alaptalannak tartotta, a nem jogerős ítélet megváltoztatására tett indítványt, mert álláspontja szerint a törvényszék által kiszabott szabadságvesztés és kiutasítás aránytalanul enyhe, ezért nem alkalmas a büntetési célok elérésére. Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla fog dönteni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb