Közélet

Nem aratott osztatlan sikert Lázár János 200 ezres hőségpénze: forrnak az indulatok, mert nem jut mindenkinek

Nettó 200 ezer forintos fizetés kiegészítést kapnak a MÁV csoportnál dolgozók Lázár Jánostól, mert az irdatlan hőségben is keményen melóztak – írtuk meg hétfőn, amikor a miniszter bejelentést tett. Most azonban kiderült, ez nem aratott osztatlan sikert, bombaként robbant a hír a vasutasok között és mint kiderült, nem jut mindenkinek.

Lázár János építési és közlekedési miniszter pár napja jelentette be, hogy a MÁV-csoport több mint 33 ezer munkatársa, a mozdony- és buszvezetők, jegyvizsgálók, pályamunkások, forgalmisták, karbantartók és szerelők augusztus 15-ig a fizetésükön túl nettó 200 ezer forint, egyszeri, SZÉP-kártyára utalt összeget kapnak. Hiszen az elmúlt hetek hősége megmutatta, hogy „tud olyan meleg lenni, amit nem bírnak a sínek, a mozdonyok és a járművek”, de „nincs az a kánikula, amit a MÁV-os kollégák ne bírnának”.

KIAKADT A SZAKSZERVEZET: NEM ASSZISZTÁLNAK A VASUTASOK EGYMÁS ELLEN FORDÍTÁSÁHOZ

Meleg László, a Vasutasok Szakszervezetének vezetője a HVG-nek elküldött közleményükben azt írja, levélben fordultak a miniszterhez, és nem asszisztálnak a vasutasok egymás ellen fordításához. Lázár bejelentése ugyanis „bombaként robbant” a vasutasközösségben, sokan nem tartják fairnek, hogy a jutalmazást a miniszter attól teszi függővé, ki dolgozik terepen mint „fizikai munkás”. “Mi lesz azokkal, akik a 33 fokos irodában ülnek, akik adminisztrációs, logisztikai feladatokkal segítik a terepen dolgozó munkatársakat?” – kérdi a szakszervezet. Azt is hiányolják, hogy a szakszervezetekkel nem egyeztettek a bejelentés előtt, egyes leányvállalatokat pedig teljes mértékben kihagytak a jutalmazásból.

ARRA KÉRIK A MINISZTERT, HOGY MINDEN DOLGOZÓ KAPJON HŐSÉGPÉNZBŐL

A lap szerint a levelükben arra kérik a minisztert, hogy vagy kapjon minden dolgozó a hőségpénzből, vagy ha a keretet nem lehet növelni, kapjon mindenki fele pénzt. Arra is kíváncsiak, hogy milyen forrásból van a beígért összegre keret, a költségvetésből vagy a cég magának gazdálkodja ki, esetleg vonjon el juttatásokat máshonnan.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb