Közélet

Megjelentek a részletek: így szerezhetnek ingyen jogosítványt a fiatalok

„2024. szeptember 1-jétől az állam ingyenesen biztosítja a jogosítványt a középiskolásoknak” – írtuk meg korábban. Mint a Világgazdaság most beszámolt róla, megjelentek az ingyenes jogosítvány szabályai. A kormány középiskolai keretek között teszi elérhetővé a vezetői engedély ingyenes megszerzését a diákoknak. A tanfolyamhoz a tananyagot az állam, a technikai hátteret az iskolák biztosítják, írta meg a lap.

Kiadta a kormány a közúti járművezetők és közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának jogszabálymódosítását. Az új rendszer szeptember 1-jén lép életbe és nagyon sok változást hoz a középiskolásoknak szóló tanfolyamok, és a vizsgáztatás területén. A programon keresztül a középiskolások ingyenesen szerezhetnek jogosítványt.

A kormány tavasszal jelentette be, hogy a középiskolások számára ingyenes lesz a jogosítvány szerzés Magyarországon. Később annyival módosították ezt a bejelentést, hogy először csak egy próba időszak indul, szűk körben, hogy kiderüljön képesek-e folyamatosan biztosítani a fiatalok oktatását és vizsgáztatását.

A TANFOLYAM TÁVOKTATÁS KERETÉBEN VALÓSUL MEG, A VIZSGA IS ONLINE LESZ

A most elfogadott módosítások több fontos elemet is tisztáznak a rendszerrel kapcsolatban. A legfontosabb, hogy  szeptember 1-jétől a középiskolai tananyagként lehet a B-kategóriás járművezetői ismereteket tanulni – írta meg a Portfolio. A tanfolyam távoktatás keretében valósul meg, az állam által kiadott digitális tananyagokkal. A KRESZ vizsgát is online kell majd letenni. A technikai feltételeket az oktatáshoz és a vizsgához, a középiskoláknak kell majd biztosítani.

A JOGSZABÁLY KITERJED A TÁMOGATÁSOKRA IS

A jogszabály kiterjed a közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjához nyújtott támogatásokra is. Az új szabályok szerint támogatást vehetnek igénybe azok a középiskolás járművezetők, akik egészségi állapotuk, nemzetiségi nyelvi igényeik vagy hallássérülésük miatt nem tudnak részt venni az online képzéseken és vizsgákon. A támogatás mértéke legfeljebb 50 ezer forint lehet, ami tartalmazza a tanfolyam és a vizsgák díját is.

AZ ADMINISZTRATÍV FELADATOKAT IS AZ ISKOLÁK VÉGZIK

Az új jogszabályok szerint az adminisztratív feladatokat is az iskoláknak kell megoldani, a jelentkezést és a tananyagokhoz való hozzáférést is. Az új rendszer a diákok orvosi adataihoz is hozzáfér, valamint az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását is nyomon követi. A jogosítvány megszerzésének a rendszerét a középiskolák fenntartói ellenőrizhetik.

MEGÚJUL A KRESZ IS

Az Építési és Közlekedési Minisztériumnak 2025 márciusáig kell letennie a kormány asztalára a KRESZ megújítására vonatkozó szakmai javaslatait. Egy keddi háttérbeszélgetésen konkrétumokat is közöltek a körvonalazódó változtatásokról.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb