Mindenmás

93 éves korában elhunyt Gyulay Endre, a Szeged-Csanádi egyházmegye nyugalmazott püspöke

94 éves korában, ma elhunyt Gyulay Endre nyugalmazott püspök. A szomorú hírt a Szeged-Belvárosi R. K. Plébánia, Facebook oldalán közölte.

GYULAY ENDRE SZEGEDEN VÉGEZTE TANULMÁNYAIT

1943-tól két évig kisszeminaristaként a szegedi Klauzál Gábor gimnázium IV. és V. osztályos diákja volt. 1945-től a piaristáknál folytatta a gimnáziumot, mint a püspöki tanoncotthon (1946-tól katolikus diákotthon) lakója. 1948-ban tett érettségit, Teológiai tanulmányait 1948–1952 között végezte Szegeden, a Hittudományi Főiskolán. A Szegedi dómban szentelték pappá 1953. június 7-én.

SOK MINDENT TETT SZEGEDÉRT

1988-ban a Szent István napi ünnepségeket szervezte meg Szegeden.  Egyházmegyei fenntartású iskolákat is sikerült újraindítania Makón, Gyulán, Békéscsabán, Endrődön, Szentesen és Mezőtúron. Ezenkívül katolikus óvodákat is alapított az egyházmegye több településén.Fontos feladatának tekintette a katolikus iskolák megindítását is. Püspöksége alatt épült a 100 fős értelmi fogyatékosok otthona a Kálvária sugárúton, Domaszék-Zöldfáson pedig egyházmegyei lelkigyakorlatos centrum létesült. Püspöksége idején tizenhárom új templom épült az egyházmegyében, olyan helyeken, ahol addig nem volt, vagy a meglévő kápolna kicsinek bizonyult a hívek befogadására, többek között Domaszéken és Szeged-Szentmihályon. Szorgalmazta a Szegedi dóm felújítását. 

Forrás: Wikipédia.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb