Sport

Hámori Luca bátran küzdött, de kikapott a folyamatosan szabálytalankodó Iman Heliftől (frissítve)

Perceken belül elkezdődik Hámori Luca negyeddöntője az Észak-párizsi Arénában a női ökölvívók 66 kilogrammos versenyében, az ellenfél a rengeteget vitatott, a férfiakra jellemző XY kromoszómával rendelkező algériai Iman Helif lesz. Ezúttal szó szerint értendő, hogy hatalmas az érdeklődés, a sajtólelátó már órákkal a kezdés előtt megtelt. Szegeden külön erre a mérkőzésre szerveztek rajongói klubot, a Lapos Beach-en egy 12 négyzetméteres LED falon lehet nézni az összecsapást. A mérkőzés élő stream-jét IDE KATTINTVA találod.

  • Hámori Luca – aki az első női magyar ökölvívó, aki olimpián vesz részt – remek teljesítménnyel jutott negyeddöntőbe a női ökölvívók 66 kilogrammosok versenyében, miután pontozással legyőzte az ausztrál Marissa Williamsont.
  • Ellenfele, az algériai Imane Helif úgy nyerte nyolcaddöntőjét, hogy olasz ellenfele 46 másodperc után feladta a mérkőzést. A térdre rogyott Angela Carini azt kiabálta, hogy a helyzet igazságtalan, majd nem volt hajlandó kezet fogni az ellenfelével. Helifet – aki a 2022-es VB-n ezüstérmes lett – a tavalyi világbajnokság előtt a tornát szervező Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) kizárta, mivel a tesztoszteron szintje túl magas volt, ahogy a nemzetközi sajtó cikkezett róla, “biológiailag férfinek” számított. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság viszont teljesen másképp állt Helifhez, aki az olimpián – a NOB szabályai alapján – a női versenyben indulhatott el.

A meccs fejleményeivel, eredményével hamarosan jövünk a Szeged365.hu-n, élőben pedig IDE kattintva tudod nézni az összecsapást.

FRISSÍTVE: PONTOZÁSSAL KAPOTT KI HÁMORI LUCA A SZABÁLYTALANDKODÓ ALGÉRIAITÓL

A 23 éves magyar a riválisával kapcsolatos kétségek és nemzetközi felháborodás ellenére vállalta a küzdelmet és kiválóan helytállt, ám végül egyhangú pontozással kikapott.

  • Taktikai csatát hozott az első menet, nagyon kevés tiszta találattal. Khelifet egy tarkóra mért ütés után figyelmeztetni kellett, a pontozók viszont egyhangúlag az algériait látták jobbnak, 10-9 arányban. 
  • A másodikban sajnos nőtt a különbség, a biológiailag férfi Khelif egyre több tiszta ütést vitt be a magyar lánynak, aki nem tudott komolyabb kárt tenni ellenfelében.
  • A harmadik menetben az algériai “dirty boxing” üzemmódba kapcsolt, két-három alkalommal is beszorította Hámori fejét, majd mindketten a földre estek, néha olyan volt, mintha ökölvívás helyett judo vagy grappling meccset néztünk volna. A pontozók az összecsapás végén Khelifet látták jobbnak.

Hámori Luca így Kovács Richárdhoz (63,5 kg) hasonlóan az ötödik helyen végzett, míg Akilov Pylyp (80 kg) első meccsén, a nyolcaddöntőben kikapott.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb