Szegedi ArcokVideo365

Elviszünk egy körre, a Tempó Taxival: „Lévay Szilveszter azt mondta, az ő Elisbeth-jei, ne akarjanak gonosz házvezetőnők lenni“ – és mégis úgy lett, exkluzív interjú Janza Katával, a Rebecca sztárjával

Folytatva év elején megkezdett hagyományunkat, ebben a hónapban is beppattantunk a Szeged legnagyobb múlttal rendelkező, ikonikus taxitársaságának, a Tempó Taxinak autójába. Ezúttal Janza Kata színművésznő, a Szegedi Szabadtéri Játékok Rebeccájának egyik sztárja volt az útitársunk. Hogy a darab mennyire meghódította a szegediek szívét jól mutatja, hogy az előadásokat követően álló tapssal ünnepelt a közönség. Janza Katának pedig nem volt könnyű dolga, hiszen a Daphne du Maurier nagysikerű regényéből készült musicalben két karaktert is megszemélyesített: egyrészt ő játszotta Mrs. Danvers-t, a Manderley – ház házvezetőnőjét, aki árgus szemekkel figyeli az új úrnő minden lépését, és állandó gyanakvással, rosszindulattal veszi körül, másrészt a ház urának húgát, az energikus és beszédes Beatrice Lacy-t alakította. A művésznővel arról beszélgettünk, milyen volt számára a két karakter életre keltése, hogyan gondol vissza Sylvester Lévay – Michael Kunze Elisabeth-jének megtestesítésére, akivel neve itt, a Szegedi Szabadtéri színpadán forrt össze még a darab 1996-os Dóm téri premierjén, s azt is megtudtuk, mit jelent számára Szeged, ahová évről évre visszahúzza a szíve.

SZEGED AZ ÖRÖK SZERELEM

Mint Janza Kata elárulta, a szíve közepén mindig az Elisabeth fog állni, hiszen a tragikus sorsú Sissi Dóm téri megformálásával kezdődött a karrerje 1996-ban. Aztán több, mint 20 évig játszotta ezt a gyönyörű, királynői karaktert, ami úgy érzi, mindig is Szegedhez kötötte őt. „Örök szerelmet idézett elő bennem Szegeddel. Valahogy tényleg olyan az első nagy főszerep, mint az első szerelem, különleges helyet foglal el az ember életében. Minden zeg-zugát ismerem Szegednek, s azóta is majdnem minden évben jártam Szegeden“ – árulta el a művésznő.

SISSI SZOBOR, AMITŐL KÖNNYBE LÁBAD A MŰVÉSZNŐ SZEME

S ahogy mesélte, valóban temérdek szép és kedves emlék köti őt a városunkhoz. Részt vett annak idején például a Szegedi Nemzeti Színházzal szemben lévő Sissi – szobor avatásán, ami különlegesen fontos helyet tölt be a szívében. „Akárhányszor ránézek erre a szoborra, tényleg könnybe lábad a szemem. Volt tavaly a Chicago alatt egy nehéz pillanatom, és itt ücsörögtem a Színház előtt a padon, s egyszercsak azt éreztem, jobbra kell néznem. Megláttam a szobrot, s hihetetlen erőt adott nekem. Emlékeztetett, hogy milyen kötődéseim vannak a városhoz. Pályafutásom, a musical műfaj nekem itt indult el Szegeden“ – avatott be bennünket Janza Kata.

„AZ Ő ELISABETH-JEI NE AKARJANAK GONOSZ HÁZVEZETŐNŐT JÁTSZANI“

Azt is elárulta, neve olyannyira összeforrt Elisabeth karakterével, hogy Lévay Szilveszter először nem is örült, hogy az ikonikus Sissi alakítás után Janza Kata keltené életre a Rebeccában Mrs. Danvers alakját. „Mindig azt mondta, hogy az ő Elisbeth-jei, akiknek tele van a szívük jósággal, azok ne akarjanak gonosz házvezetőnők lenni. Végül a budapesti premieren azt mondta nekem, életem egyik legnagyobb meglepetése vagy. Nem hitte volna, hogy ezt a karaktert én így tudom abszolválni, mert valahogy nekik én mindig az Elisabeth vagyok, a csupa jóság, a csupa szeretet. Dehát ettől van az ember színésznőből, hogy ezt megoldja“ – mondta el a művésznő.

„LELKILEG, FEJBEN KELLETT ÁTÁLLNOM“

De még, hogy megoldotta! Mint ahogy láthattuk a Dóm tér színpadán Janza Kata egyedülállóan hozta Mrs. Danvers és Beatrice Lacy karakterét is. Pedig, ahogy a művésznő elárulta, nem volt annyira ez könnyű az elején. „Azt mondták, nekem könnyebb lesz, mert évekkel ezelőtt Mrs. Danvers karakterét sokáig játszottam, de nem ez okozott nehézséget, hanem az, hogy lelkileg, fejben át kellett állnom a másik karakterre, hiszen itt két teljesen más személyiségről van szó. Mindkét szerepet teljes odaadással próbáltuk Gallusz Nikivel, s azt kell, hogy mondjam, Beatrice Lacy-t is nagyon megszerettem, de nyilván a szívem közepén Mrs. Danvers maradt.

Nézd meg videónkat is, melyből kiderül, hogyan ünnepelte születésnapját Janza Kata augusztus harmadikán, szombaton, amikor is éppen a Rebecca utolsó előadásán lépett a színpadra Mrs. Danvers-ként:

Ha pedig megbízható, Szeged útjain sokat tapasztalt sofőrökre bíznád magad útjaid során, hívd a Tempó Taxit az alábbi elérhetőségen:

Operatőr: Vörös Zsolt

Vágó: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb