Szegedi Arcok

“A legrosszabb a bizonytalanság, a fejünk felett hoztak döntést” – exkluzív interjú Csengele lakosaival, akik lakókörnyezetét ipari területté minősítenék át, de nem tudni, mi épül majd szomszédságukban

“A legrosszabb a bizonytalanság. A fejünk felett hoztak döntést, s azt sem tudjuk, milyen intézkedések és tervek zajlanak éppen” – kezdték történetüket csengelei Olvasóink, akik azután fordultak szerkesztőségünkhöz, mint ahogy korábban megírtuk Hadházy Ákos független képviselő Facebook bejegyzése alapján, hogy a település polgármestere elvileg tavaly év vége óta azon dolgozik, hogy kiemelt gazdasági övezetbe soroljon 200-250 hektár, jelenleg mezőgazdasági területet, ahol hirtelen 70 százalékos lenne a beépíthetőség. Hogy mi épülne a településen, egyelőre nem tudni. Hadházy Ákos szerint a helyiek legnagyobb félelme, hogy valójában akkumulátorgyárat terveznek a kertek alá. Erre reagálva az önkormányzat annyit közölt, akkugyár nem lesz a településen.

A helyiek válaszokat szeretnének, hiszen bármilyen ipari létesítmény felhúzása otthonaik szomszédságában fenekestől felforgatná eddigi nyugodt életüket, s úgy látják, jogos a kérésük, hogy tudjanak arról, milyen beruházást terveznek a közvetlen környezetükbe.

AZ ÉRINTETT LAKOSSÁG ÚGY ÉRZI, NEM KAPTAK MEGFELELŐ TÁJÉKOZTATÁST

Alsó-Csengele területén, ahová a beruházást terveznék körülbelül 20-30 tanya helyezkedik el, ahol életvitelszerűen élnek az emberek. Ráadásul, ami még összetettebbé teszi az ügyet, az érintett terület jelenleg egy úgynevezett ökológiai folyosóhoz tartozik a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának fennhatósága alatt. Mint helyi olvasóink elmondták, főleg a jelenlegi ügy világította rá az ott lakókat, hogy úgy érzik, a község külterületén élők nem kapnak megfelelő tájékoztatást, hiszen a szóbanforgó 250 hektáros terület sorsáról úgy hoztak döntést, hogy arról az érintett lakosságot meg sem kérdezték, sőt, először tudomásuk sem volt róla, hogy ipari parkot terveznek kialakítani a kertjük alatt.

TAVALY NOVEMBERI KÖZGYŰLÉSEN HANGZOTT EL A SZÁNDÉK A TERÜLET ÁTMINŐSÍTÉSÉRE

“Teljesen véletlenül szereztem tudomást az egészről. Amikor bent jártam Csengelén egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet arra, hogy a tavaly november 30-ai közgyűlés keretein belül a polgármester azt mondta, hogy az Alsó-Csengelén található területeket át szeretnék minősíteni mezőgazdasági területből általános gazdasági övezetté. Értetlenül álltam a hallottak előtt, mert sem én, sem akiket kérdeztem környező szomszédokat, nem is tudtunk arról, hogy van ez a közgyűlés, szerintünk nem volt kellőképpen meghirdetve” – kezdte kálváriájuk történetét Olvasónk.

“NAGYON NEM MINDEGY, MILYEN IPARI CSARNOKOKAT SZERETNÉNEK A HÁZAINK KÖZELÉBE HOZNI”

Mint megtudtuk, a legnagyobb félelmük az volt, hogy akkumulátorgyárat terveznek a szomszédságukba. Ezt a hírt Csengele Községi Önkormányzata közösségi oldalán cáfolta, arra azonban még mindig nem derült fény, hogy az akkugyár helyett milyen konkrét ipari beruházásokat hoznának a tanyákkal övezett területre. “Szeretnénk erre választ kapni, hiszen mi itt éljük a mindennapjainkat. Nagyon nem mindegy számunkra, hogy milyen ipari csarnokokat szeretnének a házaink közelébe hozni” – részletezte a problémát egyik helyi Olvasónk. “Ráadásul, az átminősítésre szánt földterületek java része nem csengelei lakosoké, tehát nekik teljesen mindegy, hogy az itt élő emberekkel mi lesz, csak addig érdekli őket a dolog, amíg koppan a pénz a számlán” – tette hozzá Olvasónk.

SZÁMOS PROBLÉMÁT FELVET EGY IPARI LÉTESÍTMÉNY MEGLÉTE LAKOTT TERÜLETEN

A helyiek tartanak attól, ha nem is akkugyárról van szó, egy ipari létesítmény megléte akkor is számtalan problémát vethet fel. Okozhat komolyabb zajterhelést, megnövekedett forgalmat, s mivel a vízellátásuk kúttal történik, a lakosok a vízhiánytól is tartanak, illetve a víz minőségének romlásától, vagy a levegő szennyezettségének megnövekedésétől, ha egy ipari létesítmény kezd el működni a közvetlen közelükben. Nem utolsó sorban, a környékbeliek mezőgazdaságból élnek, attól is tartanak, hogy az általuk megtermelt paprikát, vagy krumplit, amit egy szennyező üzem mellett termelnek, ki veszi meg majd tőlük szívesen.

A LEGROSSZABB A BIZONYTALANSÁG

“Az alsó-csengelei lakosság véleményét külön senki nem kérte ki, hogy mi mit szeretnénk. Tudjuk, hogy Szegeden épül a két nagy beruházás, a BYD és a Rheinmetall gyára, nyilván ahhoz kapcsolódóan kisebb üzemek és cégek települhetnek Csengelére, de abból sem mindegy, hogy mi. Jelenleg nem tudjuk, hogy a beruházás hatására az életminőségünk hogyan, mennyire fog megváltozni. Az is kérdés, hogy egyáltalán az itt élőkkel, a lakóházakkal mi lesz” – mondták el a helyi lakosok, ahogy azt is elárulták, a legrosszabb ez a bizonytalanság, hogy nem tudnak semmi biztosat, nem tudják, mire számítsanak a jövőben.

HA ÁLLAMILAG KIEMELT BERUHÁZÁS LESZ, AZ ÖNKORMÁNYZAT SEM SZÓLHAT BELE, MI ÉPÜL A TELEPÜLÉSEN

“Az egyik képviselő azt mondta az egyik testületi ülésen, hogy ez a projekt úgyis államilag kiemelt beruházás lesz, akkor viszont nekik már nem lesz beleszólásuk, hogy mi épülhet ide” – emelte ki olvasónk. Ha pedig az önkormányzatnak nem lesz döntéshozói szerepe, hiába az ígéretük, hogy nem lesz akkugyár Csengelén, ha az állam úgy dönt, hogy mégis, nem tehetnek ellene semmit.

NYÍLT ÉS ŐSZINTE KOMMUNIKÁCIÓT SZERETNÉNEK

Alsó-Csengele lakosai úgy érzik, a képviselő-testület nem kommunikál megfelelően velük az ügyben, s a fejük felett hoztak meg olyan döntéseket, melyek a mindennapi életüket befolyásolja, vagy akár gyökeresen megváltoztatja. Mint a helyiek elmondták, nem szeretnének mást, csak nyílt és őszinte kommunikációt.

Az ügyben ismételten megkerestük Csengele önkormányzatát, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, amint megkapjuk, frissítjük cikkünket.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb