Sport

Kopasz Bálint simán behúzta! Elsőként ért célba 1000 méteren, irány a középfutam – Varga Ádám, Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra is továbbjutott

A várakozásnak megfelelő stabil versenyzéssel elsőként ért célba szerdai előfutamában 1000 méteren a kajakos Kopasz Bálint, ezzel középfutamba jutott a párizsi olimpián. A nőknél is jól indult a nap, Csipes Tamara megnyerte előfutamát K-1 500 méteren és Gazsó Alida Dóra 500 méter egyesben szintén közvetlenül a középfutamba jutott, ahogy Varga Ádám is hozta a kötelezőt.

Férfi K-1-ben öt futam szerepelt a programban, a címvédő, világ- és Európa-bajnok szegedi születésű kajakos a harmadikba került és a beosztás alapján nem kellett különösebben izgulnia. Nem csupán azért, mert a szám egyik esélyese, hanem azért is, mert igazán komoly ellenfél nem volt mellette.

STABILAN VERSENYZETT

Ennek megfelelően stabilan versenyzett, jól rajtolt, felvette az utazósebességét és végig az élen lapátolva győzött. Mögötte az argentin Agustin Vernice és a dél-afrikai Hamish Lovemore küzdött a még közvetlen továbbjutást érő második helyért, ők ketten komolyan finiseltek, így valamivel közelebb kerültek a végére Kopaszhoz, de az elsőségét nem veszélyeztették. A K-1 1000 méter középfutamát és döntőjét szombaton rendezik.

CSIPES TAMARA IS SIMÁN BEJUTOTT A KÖZÉPFUTAMBA

Csipes Tamara megnyerte előfutamát K-1 500 méteren, így közvetlenül a középfutamba jutott a párizsi olimpia kajak-kenu versenyén. A Tokióban ebben a számban ezüstérmes, négyesben kétszeres ötkarikás bajnok magyar versenyző a hatodik, azaz az utolsó futamba került, és azért hajtott, hogy az első kettő között végezzen, amivel megspórolhatta a kora délutáni reményfutamot. Az első rajt nem sikerült, a másodikat az 5-ös pályán induló Csipes közepesen kapta el. Az elsőre kiugró dán Emma Jörgensen és a portugál Teresa Portela között haladt a harmadik helyen, majd fokozatosan zárkózott fel. Fél távtól szemmel láthatóan gyorsabb volt ellenfeleinél, az élre állt, az egyesben tavaly éppen ő előtte vb-második, Rióban ezüstérmes dán aztán lelassult, de így is meg tudta őrizni második helyét a szívósan küzdő, Tokióban 200 méteren ezüstérmes Portelával szemben.

GAZSÓ ALIDA DÓRA IS ELSŐKÉNT ÉRT CÉLBA

Jól sikerült a szerdai rajt magyar szempontból a párizsi olimpia kajak-kenu versenyén: a kajakos Gazsó Alida Dóra 500 méter egyesben közvetlenül a középfutamba jutott azzal, hogy első pályáján elsőként ért célba. A női kajakosok 500 méter egyes számában hat előfutam szerepelt a programban, mindegyikből az első két hely ért középfutamot, a 3-7. helyezettek pedig reményfutamba kerültek. Az olimpiai újonc, világ- és Európa-bajnok Gazsó a 2-es pályán, a szélen, a lelátótól távolabb evezett. Jól kapta el a rajtot, majd a kínai Jin Meng-tie mögött haladt a táv feléig. A második 250-en viszont otthagyta fáradó ázsiai ellenfelét, és taktikus, jól felépített versenyzéssel magabiztosan végzett az élen. A második helyen az ausztrál Alyce Wood ért célba. A középfutamot és a döntőt szombaton rendezik.

VARGA ÁDÁM IS HOZTA A KÖTELEZŐT

Kopasz Bálint után Varga Ádám is futamgyőzelemmel jutott tovább közvetlenül a középfutamba K-1 1000 méteren a párizsi olimpián. A férfi kajakosoknál öt előfutamot rendeztek, Varga a negyedikbe került, a lelátóhoz legközelebb eső 7-es pályára. Az első két hely ért közvetlenül középfutamot, de a szám tokiói olimpiai és tavalyi világbajnoki ezüstérmese semmit nem bízott a véletlenre. Az óvatosabb rajt után 350 méternél már ő vezetett, a táv második felében pedig több mint magabiztos előnyt szerezve haladt a cél felé. A kérdés a végén csak az volt, hogy ki szerzi meg mögötte a második továbbjutó helyet, s ez végül a 2023-as vb-n mögötte harmadik német Jakob Thordsennek sikerült. A K-1 1000 méter középfutamát és döntőjét szombaton rendezik.

Fotók és forrás: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb