Smart Szeged

Dől a lé: 30 milliárdot ad a kormány a szegedi BYD-gyár körüli vízügyi beruházásokra

Több lépcsőben, összesen 30,2 milliárd forintot ad a kormány a készülő Szegedi Ipari Park infrastrukturális fejlesztésére – derül ki a csütörtökön késő este megjelent Magyar Közlönyből.

A miniszterelelnök aláírásával megjelent kormányrendelet szerint a pénzügyminiszternek kell biztosítania az összeget a bel- és csapadékvíz elvezetését biztosító csatornahálózat kialakításához. A rendelet alapján a finanszírozás első, 6,9 milliárd forintos részletét még idén meg kell kapnia a helyi vízügyi igazgatóságnak.

AZ ALAPOZÁSI MUNKÁLATOKNÁL TARTANAK

A 300 hektáros, új szegedi ipari parkban eredetileg a Pick épített volna új üzemet, de ezt elvetették, majd június 5-én az engedélyeztetésre benyújtott tervek alapján kiderült, hogy a „Pick-terület” melletti részen többek között egy 500 méter hosszú és egy 200 méter széles – vagyis 10 hektáros – összeszerelőüzem föld- és alapozási munkái indulhatnak meg. Így itt épül a Tesla után a világ második legnagyobb elektromosautó-gyártójának, a kínai BYD-nak az eddigi legnagyobb gyára – írja a Telex. Ennek első üteme már az alapozásnál jár, és már jövőre legurítanák az első elektromos autókat a szalagról. Logisztikai forrásokból eddig annyi derült ki, hogy a teljes kapacitás nagyjából ezer új gépjármű lehet majd naponta.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb