Mindenmás

„Jó vagy, szerethető vagy, értékes vagy!” – Véget ért a 27. ÁGOTA Tábor

Lezárult az Állami Gondozottak Országos Találkozója, az ÁGOTA Tábor. 27. alkalommal vettek részt gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok az egyedülálló, tíz napos nyári táborban. Idén rekordszámú, 800 lakásotthonokban és nevelőszülőknél élő fiatal érkezett a Bács-Kiskun vármegyei Tass-Alsószenttamásra. A táborzárást követően a fiatalok új gondolatokkal és szép emlékekkel térhettek haza.

A tíznapos tábor szervezője a szegedi központú ÁGOTA® Alapítvány, együttműködő partnere a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója. Immáron harmadik éve a Tass-Alsószenttamáson – a kifejezetten gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok táboroztatására – megépült szeretetfalu, ÁGOTA Falva adott otthont az országszerte ismert, gyógyító hatással bíró nyári tábornak, amely a Gyógyító Szent Erzsébet-táborok részévé vált. Nem csak élményt jelent az ide érkező  – minden eddiginél is több – 800 fiatalnak, köztük közel 80 Csongrád-Csanád vármegyei gyermeknek, hanem gyógyítja a sok traumán átesett gyermekek lelkét, erősíti önbizalmukat. A fiatalok által „tíznapos mennyország” -nak nevezett tábort mindig önkéntesképzés előzi meg. A szakmai, lelki rekollekció célja, hogy az önkéntes munkatársak felkészüljenek arra, hogyan fogadják a családjukból kiemelt gyermekeket.

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan tovább a 27. ÁGOTA Tábor zárása után, az ÁGOTA Közösség vezetője úgy fogalmazott, hogy innentől kezdődik a visszaszámlálás időszaka, már csak 355 nap, és ismét ÁGOTA Tábor lesz. Arra kérte a gyermekeket, hogy nézzenek mindig önmagukba és idézzék fel azt a sok emléket, amit a tábor ideje alatt kaptak.

Itt kölcsön adunk pár gondolatot, többek között: „Miért vagy értékes!”, „Miért vagy fontos!”. Ez azért kölcsön, mert egyfajta tartozással jár együtt! Egyrészt ide, közénk tartozol, másrészt tartozol másoknak és önmagadnak, az elkövetkező egy évben ameddig nem látjuk egymást! A tükörben felidézed azt, amit rólad tanítottunk neked, hogy jó vagy, szerethető vagy! – mondta Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője.

Izgalmas tematikus- és élményprogramokból épült fel a tábor tíz napja. A 7-18 éves fiatalok a bizalom, a kiszolgáltatottság, a norma, az értékrend és jövőkép témákról beszélgettek, valamint a traumák feldolgozásában segítő csoportos KÁSZPEM foglalkozásokon vettek részt. Továbbá számtalan ügyességi- és sportvetélkedő mellett olyan hagyományos programelemek színesítették az elmúlt tíz napot, mint a táborozók kedvenc játékos erőpróbája, a Toldi verseny, vagy a roma identitás elfogadását és annak örömteli megélését célzó Roma Est, illetve az önbizalmat építő ÁGOTA Szépe verseny.

Nagyon vártam már ezt a tábort, tavaly is voltam. A kedvencem a Toldi verseny, ilyenkor a lányok is megmutathatják, hogy erősek, akár egy fiút is le tudnak győzni. A szépségverseny a másik kedvencem, mert önbizalmat ad, itt senki nem kritizál senkit, segít elfogadni mindenkinek önmagát és egymást – mondta Bozóki Kata, a szegedi Foltán József lakásotthon lakója.

Az ÁGOTA Közösség mindenkori célja, hogy a családjukból kiemelt gyermekek lelki sebei gyógyulni kezdjenek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb