Sport

Libabőr: történelmi győzelem Párizsban! Márton Viviana aranyérmes az olimpián!

Márton Viviana, Magyarország legfiatalabb idei olimpiai bajnoka, fantasztikus teljesítménnyel nyerte meg a párizsi olimpia női 67 kilogrammos tekvandó versenyét. A mindössze 18 éves sportoló a döntőben a szerb Alekszandra Perisicset győzte le, ezzel aranyérmet szerzett az ország számára.

Márton Viviana neve örökre bevésődött a magyar sporttörténelembe, hiszen a mindössze 18 éves tehetség aranyérmet szerzett a párizsi olimpia női 67 kilogrammos tekvandó versenyén.

Viviana már az első meccseit is izgalmas, feszültséggel teli küzdelmekkel nyerte meg. Az elefántcsontparti Ruth Gbagbi elleni győzelme után hátrányból fordított az amerikai Kristina Teachout ellen, 2:1-re nyerve. Az igazi bravúrt azonban az első kiemelt, belga Sarah Chaari elleni győzelme jelentette, akit elképesztő technikai tudással és fejrúgásokkal 2:0-ra vert meg, bejutva ezzel az olimpiai döntőbe.

A fináléban a 22 éves szerb világbajnoki ezüstérmes, Alekszandra Perisics ellen lépett szőnyegre. A program csúszása miatt a meccs 21:40-kor kezdődött, és Viviana hatalmas mosollyal, de teljes koncentrációval vágott neki a küzdelemnek. Az első menetet pazar fejrúgásokkal és pontos találatokkal 7:1-re nyerte meg. A második menetben is uralta a pályát, és végül magabiztosan, 2:0 arányban győzött. Ezzel Márton Vivana megszerezte Magyarország legújabb olimpiai aranyérmét!

EXTRA ÉRDEKESSÉG

A tekvandó szó jelentése: “az út, amely a kezek és lábak művészetén keresztül vezet”. A sportág a múlt század közepén vált világszerte ismertté, és ma már az egyik legnépszerűbb harcművészet, amely az olimpiai játékokon is helyet kapott. Márton Viviana mostani győzelme pedig azt mutatja, hogy a magyar sportolók is ott vannak a világ élvonalában, a hagyományos koreai harcművészetben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb