Smart Szeged

Új művelődési központot alakítanak ki Sándorfalván, az egykori mozi helyén

A Széchenyi Ifjúsági Közösségi Központ felújításával és kibővítésével, uniós támogatással új művelődési központot alakítanak ki Sándorfalván – tájékoztatott a Csongrád-Csanád vármegyei kisváros önkormányzata.

A közlemény szerint a központ új háromszáz férőhelyes rendezvénytermét az egykori mozi helyén alakítják ki.

TÖBB MINT 100 ESZTENDŐRE NYÚLIK VISSZA SÁNDORFALVA FILMSZÍNHÁZÁNAK A TÖRTÉNETE

A Szegedhez közeli kisvárosban a filmszínházak története több mint száz esztendőre nyúlik vissza: Sándorfalván az első “mozgófilmszínház” 1913-tól a Radenich utcában működött. A következő mozit már a jelenlegi helyszínen Tóth Sándor kocsmáros nyitotta meg 1927-ben. A nagy teremben 150 néző fért el, a kis teremben úri kaszinó működött. Hetven évvel később Farkas Árpád felújította az épületet, ennek köszönhetően a megyében a sándorfalvi Freddy Mozi lett az első, amely Dolby sorround technikát alkalmazott. A közeli Szeged mozijai elszívták a nézőket, így a vetítések befejeződését követően az épület Zene Háza néven szórakozóhelyként nyitott újra, majd az ingatlant az önkormányzat adománygyűjtő és ruhaosztó helyként hasznosította.

KOMPLEX MŰVELŐDÉSI KÖZPONTOT ALAKÍTANAK KI

A régi moziépület bontását követően a szomszédos Széchenyi Ifjúsági Közösségi Központot több mint ezer négyzetméteres komplex művelődési központtá bővítik. Az új – háromszáz férőhelyes rendezvényteremmel rendelkező – épületrész a Széchenyi utcával párhuzamos szerkesztésű és térszervezésű lesz, és a jelenlegi aula tűzfalán nyitott ajtókon keresztül kapcsolódik majd a meglévő ingatlanhoz. Az aula folytatásában kialakított csomópontban információs pult és recepció kap helyet. A működéshez szükséges irodák, tárgyalók és adminisztratív terek a régi épület földszintjén helyezkednek el.

PRÓBATEREM IS LESZ

A nagyterem közvetlen kapcsolattal rendelkezik a rendezvény udvarral, a nagyméretű nyitható elhúzható üvegfelületeknek köszönhetően. A rendezvényteremhez vizesblokkok és öltözők kapcsolódik, azokon túl pedig próbaterem működik majd, az épületben pedig helyet kap egy vendéglátó tér, valamint egy melegítőkonyha is, az intézményt kiszolgáló gépészet mellett. A központ régi szolgáltató helyiségeiből időseket és fiatalokat egyaránt fogadó klubhelyiségeket alakítanak majd ki – áll a közleményben.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb