Közélet

Megtartották a Homokháti Búcsút Mórahalmon, idén Duka Félix kapta a Homokhátság Díjat

Idén Duka Félix, a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényház és a Patkó Lovas és Szabadtéri Színház nyugalmazott ügyvezetője, a város egykori kulturális igazgatója vehette át a Homokhátság Díjat, amit a XI. Homokháti Búcsú keretében Nógrádi Zoltán polgármester adott át, írta meg a Móra-Net Televízió.

A Szent István Kenyere Búcsút 2012-ben rendezték meg először Mórahalmon a Szeged-Csanádi Egyházmegyével együttműködve azzal a céllal, hogy a homokháti települések vallási közösségei összegyűlhessenek Szent István szándéka szerint. Ily módon búcsúja és ünnepe nem csupán az egyes településeknek lehet, de immáron 11 éve létezik egy közös esemény, egy nagy találkozás, amikor a Homokhátság kistérségének minden vallásos személye és csoportja felekezettől függetlenül adhat hálát hitéért, történelméért, kultúrájáért, hagyományaiért.

A HAGYOMÁNY SZERINT A BÚCSÚT SZENT ISTVÁN ÜNNEPÉNEK ELŐESTÉJÉN TARTJÁK

A Homokháti Búcsút mindig Szent István ünnepének előestéjén, augusztus 19-én tartják, így történt ez hétfőn is. A rendezvénysorozat nyitányaként László Attila Fonogram-díjas erdélyi magyar énekes, a Csillag születik harmadik szériájának győztese adott műsort a templomkertben, majd Nógrádi Zoltán polgármester beszédében II. János Pál pápa gondolataira emlékeztette a híveket. Miszerint a szenteket nem ünnepelni kell, hanem követni példájukat. Követni Szent István királyunkat, aki egyszerre volt az isteni kegyelem és a hatalom képviselője.

DUKA FÉLIX KAPTA A HOMOKHÁTSÁG DÍJAT

Beszéde után Nógrádi Zoltán átadta a Homokhátság Díjat, amelyet idén Duka Félix, a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényház és a Patkó Lovas és Szabadtéri Színház nyugalmazott ügyvezetője, a város egykori kulturális igazgatója vehetett át. Ezt követően Dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke celebrált szabadtéri szentmisét a templom parkjában felállított színpadon. Majd megáldotta Szent István kenyerét, hogy emlékeztesse a résztvevőket, a megosztott étel a szeretet, a gondoskodás és az összetartozás jelképe. Már beesteledett, amikor fáklyás körmenet vonult végig Mórahalmon, hirdetve az Úr dicsőségét.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás és fotó: Móra-Net Televízió FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb