Közélet

Durva állami veszélyhelyzeti intézkedés: mostantól az önkormányzatokra is lecsaphat a NAV, ha tartoznak egy állami szolgáltatónak

Az orosz-ukrán háborúra hivatkozva a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is behajthatja az önkormányzaton az állami szolgáltatók felé fennálló tartozást – írta a Népszava egy, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletre hivatkozva. 

HA EGY ÖNKORMÁNYZATI MEGRENDELŐ EGY ÁLLAMI SZOLGÁLTATÓNAK TARTOZIK, ANNAK KEZELÉSÉT AZ ÁLLAM KIEMELI A NORMÁL POLGÁRJOGI RENDBŐL

Magyar Közlöny augusztus 22-i számában megjelent egy váratlan és elég durva kormányrendelet, a 254/2024. (VIII. 22.) számú. A közszolgáltatások ellenértékének rendezését szabályozó rendelet is, mely a háborús veszélyhelyzetre hivatkozik, írta a Telex.

A tartalma pedig röviden: ha egy önkormányzati megrendelő egy állami szolgáltatónak, nevesítve is személyszállítónak, postai szolgáltatónak, villamosenergia-cégnek, földgázkereskedőnek, víziközmű-szolgáltatónak, vagyis például MVM-nek, MÁV-csoportnak (Volánnak), Magyar Postának tartozna, annak kezelését az állam kiemeli a normál polgárjogi rendből.

Ez azt jelenti, a mai naptól ha Szeged városa tartozik a Volánnak, egy idő után a NAV lecsaphat a tartozására, viszont ha egy állami cég vagy intézmény ugyanúgy tartozik a Főtávnak, akkor nem lesz ilyen lehetőség, írta meg a Telex.

A RENDELET MÁR MA HATÁLYBA LÉPETT

A szabályozás azt a helyzetet kezeli, amikor az önkormányzati megrendelőnek van igazoltan teljesített vagy nem kifogásolt teljesítésből származó, egymillió forintnál nagyobb tartozása egy állami gazdasági társasággal szemben. Ha az adós a fizetési felszólításban kitűzött határidőt követő 60 nap elteltével sem fizetett, az állami adó- és vámhatóság (vagyis a NAV) adók módjára hajtja be a tartozást. A rendelet a kihirdetését követő napon, augusztus 23-án lép hatályba.

A SZABÁLYOZÁS FELVET BIZONYOS PROBLÉMÁKAT

A lap szerint a szabályozással az a gond, hogy a városi közműcégeknek, például egy távhővállalatnak vagy a Fővárosi Vízműveknek szintén az állam, állami cégek és intézmények a legnagyobb potenciális adósai, de ezekre a helyzetekre semmilyen szabály nem vonatkozik. Ezután az államnak igen, míg a gazdaság más szereplőinek nem lesz lehetősége, hogy végigfuttassák a polgári eljárást, ha tartozást szeretnének behajtani. Ráadásul, nemcsak a leigazolt, de a nem kifogásolt teljesítéseket is behajthatja a NAV.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: telex.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb