Smart Szeged

Szegeden is tesztelni fogják a BYD csuklós elektromos buszát, ingyenesen lehet majd utazni rajta

A Volánbusz Zrt. Szegeden is tesztelni fogja a BYD csuklós elektromos buszát. A jármű augusztus 27. és szeptember 7. között fog városunkban közlekedni – jelentette be Nagy Sándor alpolgármester a közösségi oldalán.

Azt is kiemelte, hogy mivel a buszon nem lesznek biztosíthatóak a Szegeden megszokott szolgáltatások (WiFi, fedélzeti jegyautomata, utastájékoztatás), ezért a Közgyűlés döntése alapján ezen a járművön ingyenesen lehet majd utazni. A Volánbusz hamarosan azt is közölni fogja, hogy mely vonalakon, mely időpontokban közlekedik a tesztjármű – tette hozzá.

TÜKRÖK HELYETT KAMERA, 420 KM EGY TÖLTÉSSEL

A tesztbusz, – amely már több városban is futott – az első komáromi összeszerelésű csuklós BYD eBus, és ez a technológia próbaként szolgált a hazai csuklós BYD buszok sorozatgyártásának beindításához, ami a kocsi elkészülte után már el is startolt, jelenleg a német Havelbus B18-asait gyártják a kínai gyártó magyar üzemében. A kocsit 511 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátorai plug-in technológiával és speciális áramszedővel, úgynevezett pantográffal egyaránt tölthetők. A 18,15 méter hosszú járművet a BYD saját fejlesztésű kerékagymotorjai hajtják, amelyek a C-tengelybe lettek beépítve. A motorok csúcsteljesítménye egyenként 150 kW, a hatótávolság pedig a gyártó szerint elérheti a 420 km-t. A B18-ason a hagyományos külső visszapillantó tükröket kamerák helyettesítik; a biztonságos közlekedést emellett holttérfigyelő rendszer segíti, amely szintén kameraalapú. Az utastérben szálcsiszolt kapaszkodók és fahatású padlóburkolat növeli a minőségérzetet – írja a Magyarbusz a járműről.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb