Közélet

Jó hír a Szegedre ingázóknak és a nyaralásból hazatérőknek: meghosszabbított nyitvatartási időre számíthatunk az egyik közúti határátkelőn

Hajnali 4 órától 23 óráig üzemel hétfőtől, augusztus 26-tól a Horgos – Röszke közúti határátkelő – erről számolt be közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Jelenleg másfél-három órát kell vesztegelniük a Szerbia felől hazánkba belépni kívánóknak.

A küszöbön álló tanévkezdés és az évi szabadságok befejeztével tömegesen térnek vissza a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások és a nyaralásból hazatérők, ami miatt az elmúlt hetekben hatalmas sorok torlódtak fel a határátkelőknél Magyarország irányába.

MAGYRORSZÁG KORMÁNYA A HÉTEN DÖNTÖTT A MEGHOSSZABBÍTOTT NYITVATARTÁSI IDŐRŐL

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke bejegyzésében azt írja, hogy nem a levegőbe beszél, amikor azt mondja, hogy mindent megteszünk a szülőföldön boldogulásért! Szent István-napi ünnepi beszédében és tegnap Tihanyban a Tranziton is kifejtette: mindent megtesznek azért, hogy azoknak, akik elmentek, legyen miért hazajönniük, akik pedig minden nap a határ másik oldalára utaznak a munkahelyükre és vissza, tehessék ezt emberhez méltó körülmények között és anélkül, hogy áttelepülni kényszerülnének – fogalmaz a politikus. A posztjában arról ír, hogy a nyáron több ingázó kérte tőle, hogy a Horgos 2 határátkelő hajnali 4 órakor nyisson. Magyarország Kormányához ez ügyben július 3-án intézett levelet, július 26-án Tusnádfürdőn pedig a szűk körű egyeztetésen Orbán Viktor miniszterelnök úrtól kért közbenjárást. Magyarország Kormánya a héten döntött erről a nyári szünet utáni első ülésén.

EZEN A HÉTVÉGÉN IS TORLÓDÁS VAN A HATÁRÁTKELŐHELYEK TÖBBSÉGÉN

A Horgos-Röszke autópálya-átkelőn jelenleg 2-3, a Horgos-Röszke közúti átjárón az utasok beszámolói szerint akár 5 óra is lehet a várakozás -áll a vajdasági PannonRTV oldalán. A Gyála-Tiszasziget és a Bajmok-Bácsalmás határátkelőkön másfél, Királyhalom-Ásotthalomnál kétórás a veszteglés országunk irányába. A Kelebia-Tompa és a Béreg-Hercegszántó átjárókon nagyjából egy óra alatt lehet bejutni Magyarországra. Rábé-Kübekházánál és a Rastina-Bácsszentgyörgy határátkelőhelyeken nincs fél órát meghaladó várakozási idő az unió irányába. A nyaralási szezon vége felé járunk, így valószínűleg a turisták utolsó nagyobb hulláma várakozik a magyar oldalon, hogy átjusson Szerbiába. A Röszke-Horgos autópálya- és a közúti átkelőn is, valamint a Tompa-Kelebia átjárón nagyjából másfél órás a torlódás, a többi határátkelőn nincs számottevő várakozás Szerbia felé.

Az idegenforgalmi idényben hétvégenként hosszabbított nyitvatartással üzemel a Királyhalom-Ásotthalom és a Bajmok-Bácsalmás átkelő, 7-től 22, illetve 7-től 24 óráig. Augusztus 26-tól, hétfőtől a Horgos-Röszke közúti átkelő pedig a Szerbia és Magyarország közötti megnövekedett utas- és gépjárműforgalom miatt minden nap a megszokottnál egy órával korábban nyit, azaz hajnali 4 és este 23 óra között tart nyitva.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb