Közélet

Ma bizonyít a BYD csuklós, elektromos meghajtású busza Szegeden: aki szemfüles volt, az a 72-es vonalon találkozhatott vele városunkban

A Volánbusz Zrt. Szegeden is tesztelni fogja a BYD csuklós elektromos buszát- írtuk meg korábban. A jármű tesztelése ma kezdődött Szegeden, a 72-es vonalon járt délelőtt. A tesztüzem alatt az utasok ingyenesen vehetik igénybe az elektromos tömegközlekedési eszközt Szegeden.

A BYD eBus B18 típusú, tisztán elektromos meghajtású, alacsonypadlós jármű második utasforgalmi próbáját a Volánbusz augusztus 27-e és szeptember 8-a között tartja Szegeden, ahol a társaság már számos tapasztalattal rendelkezik az alternatív meghajtású autóbuszok üzemeltetése terén. Az első, Magyarországon gyártott csuklós e-busz a helyi autóbuszvonalak többségén megfordul majd, az utasok díjmentesen vehetik igénybe a Volánbusz honlapján elérhető menetrend szerint. A járművet a társaság szegedi telephelyén töltik majd a már korábban üzembe állított, Blueberry Plus R2 típusú készülékkel.

TÜKRÖK HELYETT KAMERA, 420 KM EGY TÖLTÉSSEL 

A tesztbusz, – amely már több városban is futott – az első komáromi összeszerelésű csuklós BYD eBus, és ez a technológia próbaként szolgált a hazai csuklós BYD buszok sorozatgyártásának beindításához, ami a kocsi elkészülte után már el is startolt, jelenleg a német Havelbus B18-asait gyártják a kínai gyártó magyar üzemében. A kocsit 511 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátorai plug-in technológiával és speciális áramszedővel, úgynevezett pantográffal egyaránt tölthetők. A 18,15 méter hosszú járművet a BYD saját fejlesztésű kerékagymotorjai hajtják, amelyek a C-tengelybe lettek beépítve. A motorok csúcsteljesítménye egyenként 150 kW, a hatótávolság pedig a gyártó szerint elérheti a 420 km-t. A B18-ason a hagyományos külső visszapillantó tükröket kamerák helyettesítik; a biztonságos közlekedést emellett holttérfigyelő rendszer segíti, amely szintén kameraalapú. Az utastérben szálcsiszolt kapaszkodók és fahatású padlóburkolat növeli a minőségérzetet – írja a Magyarbusz a járműről.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb