Közélet

Hamarosan csak beutazási engedéllyel léphet be Magyarországra az, aki nem EU-s állampolgár

November 10-től új feltételek vonatkoznak az Európai Unióba való beutazásra a nem tagországokból érkező utazók számára, ez lesz az úgynevezett EES. Kezdetben az utazóknak csak be kell jelenteniük utazásukat a webhelyen vagy az alkalmazásban, és ez ingyenes lesz, majd beutazási engedélyt kell kérni, ami 7 euróba fog fájni. Tehát, ha valaki Szerbiából jönne Magyarországra, annak bizony kérni kell a fent is említett igazolást.

Az új szabályok (ETIAS) teljes körű bevezetése legkésőbb a jövő év júniusában megkezdődik. A kérvényezés után be kell szerezni a beutazási engedélyt, amely hét euróba kerül. Az igazolás az igényléstől számított három évre az EU összes tagállamába való beutazásra feljogosít. Több mint 1,4 milliárd emberre vonatkoznak az új szabályok, a világ 62 országából, köztük van a déli szomszédunk, Szerbia is.

AKI KÜLHONI MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR, ARRA NEM VONATKOZIK AZ ÚJ SZABÁLYOZÁS

Az engedély e-mailben érkezik meg PDF formátumban. A program célja a külföldről az unióba érkező utasok ellenőrzése, és segítséget kell nyújtania a jelenlegi biztonsági, egészségügyi és migrációs kockázatokhoz, valamint a terrorcselekmények globális megnövekedésére reagálva, annak megakadályozásához – áll az Európai Belügyi és Migrációs Bizottság indoklásában. A Pannon RTV azt írja, hogy azokra a vajdasági magyarokra, akik a szerb mellett magyar állampolgársággal is rendelkeznek, nem vonatkoznak az új szabályok, amennyiben a magyar útlevelüket, illetve személyazonosító igazolványukat használják EU-s országba való belépéskor.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb