Mindenmás

Járványszerűen terjed a gyerekkori rövidlátás, ijesztőek a hazai számadatok

A rövidlátás jelenleg minden harmadik embert érinti hazánkban, ami pedig még aggasztóbb, hogy ezzel együtt a gyermekkori rövidlátás is egyre gyakoribb. Szakértők szerint a gyerekeknél különösen fontos résen lenni, hiszen a látásromlás jelei óvodás korban nehezen észrevehetők, gyakran csak az iskolában derül ki, hogy egy gyerek rosszul lát, és nem ritkán csak akkor, amikor már komolyabb tanulási nehézségek is társulnak mellé. Ha azonban időben lépünk, mindez megelőzhető. Dr. Serfőző Csilla, gyerekszemész szakorvos azt javasolja, hogy az iskolakezdés előtt, 6-7 éves korban fontos lehet egy teljes körű szem- és látásvizsgálat.

A rövidlátás, vagy más néven myopia előfordulása az egész világon rohamosan növekszik. 2020-as adatok alapján Közép-Európában a népesség közel harmada rendelkezett ilyen fénytörési hibával, 2050-re pedig ez a szám a becslések szerint eléri az 54%-ot.1 Ez azt jelenti, hogy jelenleg a közvetlen környezetünkben minden harmadik ember rövidlátó, 30 éven belül pedig minden második az lehet. A myopia azonban nem csak a felnőttek számára jelent problémát, általában már gyermekkorban megjelenik, ugyanis leggyakrabban a szem fejlődése során alakul ki, és bizonyos életmódbeli szokások is befolyásolják. Tehát ha odafigyelünk, gyermekünk látásáért minden nap tehetünk valamit.

A szakemberek a következő négy alapelv betartását javasolják:

  • Naponta legalább két órát töltsünk szabadtéren a napfény pozitív hatása miatt.
  • Kötelezettségeinken túl (pl. iskola, tanulás, munka) a szabadidőnkben napi két óránál többet ne nézzünk aktívan közelre (pl. telefonra, könyvre, stb.).
  • A közelre tekintést igénylő tevékenységek közben kb. 20 percenként nézzünk legalább 20 mp-ig 20 méternél távolabbra.
  • A negyedik tétel pedig a „Könyök-szabály” nevet kapta, ami annyit tesz a gyakorlatban, hogy semmit se nézzünk közelebbről, mint a vállunk és a könyökünk közötti távolság.

Dr. Serfőző Csilla, gyerekszemész szakorvos így egészítette ki a fentieket

„Óvodás korban nehezen észrevehetők a látásromlás jelei, gyakran csak az iskolában derül ki, hogy egy gyerek rosszul lát, és nem ritkán csak akkor, amikor már komolyabb tanulási nehézségek is jelentkeznek. Ezért azt javasoljuk, hogy a gyerekek 3 éves kora körül a szülők mindenképpen kérjenek egy teljes körű szem- és látásvizsgálatot, ezután pedig célszerű, ha iskolakezdés előtt, az óvoda utolsó évében, 6-7 éves korban is ellenőriztetik a fiatalok látását. Iskolás korban ajánlott évente elvinni a gyerekeket egy szemvizsgálatra, lehetőleg a tanévkezdés előtt, hogy az esetlegesen társuló problémák elkerülhetőek legyenek.”

– magyarázta az Egészségkalauznak nyilatkozó orvos.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb