Közélet

“Innentől az is bizonytalan, ami eddig biztos volt” – megszólaltak az érintett szülők a Wesley-iskolák nyilvántartásból való törlése kapcsán

“Csak megcsinálták. Három-négy év huza-vona után egyetlen tollvonással visszavonták a Wesley János/Wesley Kincsei iskolák működési engedélyeit. Szegeden egy, Pesten két iskola zárt be, az egyik az, ahova a kislányom hét évig járt, és ahol 10. évfolyamba lépnének a volt osztálytársai és jóbarátai… Ha lenne hova” – kezdte szerkesztőségünknek küldött levelét Olvasónk, aki megdöbbenve értesült arról, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott Wesley – iskolákat törölték a nyilvántartásból.

Meghaladta a köznevelési intézmény közmű- és adótartozása a törvényben meghatározott mértéket, ezért a kormányhivatalnak törölnie kellett a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskolát a nyilvántartásból – közölte a Kormányhivatal pénteken azzal a címmel, hogy tetemes tartozása miatt lehetetlenné vált az oktatás a szegedi iskolában. A héten a budapesti egységeket is bezáratta az ott illetékes kormányhivatal. A közlemény szerint a hivatal, a közműszolgáltatók és a NAV jelzései alapján, arra jutott eljárásában, hogy a fenntartó, a felhalmozott közüzemi tartozásaival, veszélyezteti a gyermekek folyamatos és biztonságos nevelését, ezért a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumot, valamint a Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium is törölték az egyházi és a magánfenntartású köznevelési intézmények nyilvántartásából Budapesten.

“A WESLEY NYÚJTOTT SEGÍTŐ KEZET, AMIKOR MINDENHONNAN MÁSHONNAN ELHAJTOTTAK BENNÜNKET”

Mint Olvasónk megírta nekünk, a szülők szerda este tudták meg, hogy a következő hétfőn már nem lesz iskola és addigra új intézményt kell találniuk a tanköteles gyerekeknek. Erre hivatalosan öt nap áll rendelkezésükre mielőtt beavatkozik a gyámügy. “Mi a kislányommal évközi iskolaváltáskor végigjártunk egy ilyen tortúrát, volt, ahol három nap alatt a portán nem jutottam túl a suliban, nemhogy a felvételéről beszélhettem volna valakivel. A Wesley nyújtott segítő kezet, mindenhonnan máshonnan elhajtottak. Most csak ebből a három suliból körülbelül 1000 gyerekre vár ugyanez a sulikezdési alapstressz mellett. De a legjobban azokat sajnálom, akik nyolcadikba és tizenkettedikbe mentek volna itt idén: nem elég a felvételi és az érettségi miatt a stressz, fejeljük meg egy teljesen bizonytalan iskolaváltással is” – mondta el az édesanya számunkra.

NEM LESZ KÖNNYŰ ÚJ ISKOLÁT TALÁLNI A GYERMEKEKNEK

Azt is hozzátette, ráadásul a végzősök már nem is iskolakötelesek, azonnal megszűnt a fizetett tb-jük, mert nincs tanulói jogviszonyuk. Új iskolát sem egyszerű találni, Olvasónk tapasztalatai alapján az ajánlott intézményekbe is osztályonként egy-két gyereket vesznek fel. “A többiek szülei oldják meg. Az idei végzős osztályba három autista fiatal tanult volna… Na, azokat told be valahova, azután sok sikert az érettségihez” – fogalmazott Olvasónk. Véleménye szerint “az volt mindig is a baj, hogy Iványiék nem maguk közt és visszafele szórták szét a pénzt, hanem a gyerekekre és megfelelő tanárokra költötték” – véli az édesanya.

“MOST CSAK DÜHÖS VAGYOK ÉS CSALÓDOTT”

“Nem tudom, velünk mi lett volna a kislányommal, mikor már csak kettesben voltunk és én látástól-vakulásig dolgoztam, hogy életben tudjunk maradni, ha ezek az emberek nincsenek körülöttem, nem támogatnak szavakkal és tettekkel… Most csak dühös és csalódott vagyok” – zárta sorait az édesanya.

“INNENTŐL AZ IS BIZONYTALAN, AMI EDDIG BIZTOS VOLT”

De nem csupán Olvasónk csalódott és dühös. Mint a közösségi médiában egy másik érintett édesanya beszámolt róla autista gyermeke szeptember 2-án kezdte volna a 12. évfolyamot az egyik budapesti intézményben. “A Wesleyben a 12. évfolyamon 15 tanuló van. Ebből három autista, a többi gyerek is zömmel beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzd. Ezek a gyerekek már elmúltak 16 évesek, tehát nem tankötelesek. Végzősök, idén érettségiznek. Innentől ez is kérdés. Ami eddig biztos volt. Az érettségi. Arra semmi esély nincs, hogy valahol máshol együtt folytassák” – mondta el az édesanya.

“MINDEN (BE)BORUL”

Ráadásul, mint írta, a tanulói jogviszony megszűnésével a családi pótlék folyósítása is leáll, és TB fizetési kötelezettségük is keletkezik, amennyiben nincs munkaviszony. “Amikor már úgy alakul, hogy a kemény évek után egy kicsit fellélegezhetünk. Amikor már túl vagyunk az oktatási rendszer buktatóin, már csak egyetlen nagy csomag van hátra (az érettségi), de biztatóan alakul a felkészítés. Akkor hirtelen azon kell gondolkozom, hogy mihez fogunk kezdeni? Mit csináljunk? Minden (be)borul” – zárta sorait az édesanya.

TILTAKOZIK A MET

Tiltakozik és azonnali jogvédelmet kérelmez a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal döntésével szemben, amely törölte az egyház által fenntartott szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskolát és Gimnáziumot a nyilvántartásból.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb