Közélet

Több mint száz nevelőszülő felmondott a kifogástalan életvitel ellenőrzése miatt hazánkban

Az 5887 nevelőszülő közül 113-an már biztosan felhagynak hivatásukkal a kifogástalan életvitel ellenőrzése miatt – derült ki a Népszava kérdésére küldött belügyminisztériumi tájékoztatásból. A távozók közül 48 megtagadta a kifogástalan életvitel ellenőrzéséről szóló adatlap kitöltését, 65 pedig kérte jogviszonya megszüntetését. Arról nem adott tájékoztatást a tárca, hogy mi lesz a távozó nevelőszülőknél élő gyerekek sorsa.

A lap szerint a létszámcsökkenés súlyos csapás az ágazatra, hiszen már is eddig is mintegy 2000 nevelőszülő hiányzott ahhoz, hogy – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – minden 12 évesnél fiatalabb gyereket családnál helyezzenek el. A lap megemlíti, hogy az elhagyott újszülöttek, csecsemők azért várakoznak kórházi körülmények között, mert nevelőszülői férőhely híján nem tudnak gondozási helyet biztosítani számukra.

A GYERMEKVÉDELMI MUNKATÁRSAK 6 SZÁZALÉKA TÁVOZIK

A nevelőszülők mellett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság intézményeiben dolgozó 4241 gyermekvédelmi munkatárs 6 százaléka távozik a méltatlannak tartott átvilágítás miatt. Közülük 137-en tagadták meg a kifogástalan életvitel ellenőrzéséről szóló adatlap kitöltését, 128-an pedig kérték jogviszonyuk megszüntetését. A Nemzeti Védelmi Szolgálat megerősítette a lapnak azt is, hogy elkezdték a gyerekvédelemben dolgozók szokásainak és életkörülményeinek ellenőrzését. A dolgozóknak egy kérdőíven kell bizonyítaniuk kifogástalan életvitelüket. Sőt, a velük egy háztartásban élő felnőtteknek is vállalniuk kell, hogy életvitelüket bármikor vizsgálhatja a „rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve”. Azt, aki nem tölti ki az adatlapot, elbocsátják. A lapot augusztus 25-éig kellett leadni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb