Közélet

“Hív a vasút, vár a Lázár” – Magyar Péter a SZIN felé vette az irányt, közben összebalhézott Lázár Jánossal

Alakul a szombat a Napfény Városában: a pár hete az Ötkert nevű budapesti szórakozóhelyen konfliktusba keveredő Magyar Péter az Erzsébet Ligetben tart közösségi pikniket, majd információink szerint fejest ugrik a szegedi éjszakába: a Szegedi Ifjúsági Napok felé veheti az irányt, ahol egyébként pont Azahriah koncert lesz ma este (így aztán még akár az is előfordulhat, hogy Varga Judit volt férje a nagyszínpadon köt ki – erre a jó eséllyel előre lebeszélt szcenárióra egyébként szívesen fogadunk bárkivel egy sörben – a szerk). A városunkba tartó politikus menet közben Lázár Jánossal is komment-csatába keveredett, miután délelőtt 10 környékén arról írt, hogy “A vonat nem vár. És a magyar emberek sem”, amire a fideszes politikus üdvözölte a “magyar vasút valóságában” ellenzéki társát.

MAGYAR PÉTER: “A VONAT NEM VÁR”

Magyar Péter szombat délelőtt a hódmezővásárhelyi Lázár Jánoshoz címzett posztot a tőle megszokott stílusban: a fotón most épp egy a Nyugati Pályaudvar egyik lepattant részén áll, a szokásos napszemüvegben, keresztbe tett karokkal, John Wayne szigorával a kamerába nézve. A politikus többek között arról írt, hogy a kormánynak 14 éve volt – korlátlan hatalommal, ezer milliárdos uniós forrásokkal – hogy fejlessze a MÁV-ot, azonban a vállalat “soha nem látott válságba” sodródott.

“Ide már az ötpontos akciótervek nem lesznek elegendőek. A vonat nem vár. És a magyar emberek sem. Elég volt!”

– írta posztjában a Tisza Párt elnöke. A bejegyzés ezt követően 16 pontba szedve ecsetelgette a MÁV helyzetét, többek között a tetemes késésekről, a vállalhatatlan munkakörülményekről és az illemhelyek állapotáról értekezve. “Körülbelül hárommillió percet, vagyis öt év nyolc hónapot késtek a MÁV vonatai 2023-ban, ami a számítási módszertan szerinti 2017-es bevezetése óta a legrosszabb eredmény, úgy, hogy a hat perc alatti késések nem is számítanak bele a statisztikába” – tette hozzá Magyar.

LÁZÁR: “ÜDVÖZLÖM MAGYAR PÉTERT A MAGYAR VASÚT VALÓSÁGÁBAN”

A válasz dél környékén futott be Lázár Jánostól, aki azzal kezdte, hogy

“Üdvözlöm Magyar Pétert a magyar vasút valóságában! (És a többi politikust is, akik az elmúlt napokban – harminc év után – felfedezték, hogy a vasút rossz állapotban van. Jó reggelt kívánok!)”

A politikus ezt követően azzal folytatta, hogy a problémákról és a megoldásokról készségesen nyújt tájékoztatást, majd kitért a MÁV dolgozókkal kötött 3 éves bérmegállapodásra, a 28 százalékos béremelésre és a hőségpénzre is.

“A mávosok tudják, mi a baj. Hagyjuk őket dolgozni!”

– tette hozzá Lázár, aki kitért Magyar Péter múltjára is: “A Volánbusz és a Magyar Közút igazgatótanácsában ülve, annak idején talán hallottál a tarifareformról, ami olcsóbbá és egyszerűbbé tette a közösségi közlekedést. Ez egy politikusnak lehet mellékes, 4 és félmillió utasnak azonban nem az.”

“HÍV A VASÚT, VÁR A LÁZÁR”

A fideszes politikus hozzátette, hogy 2 milliárd euróból 4 év alatt 500 km pályát tesznek rendbe, és több központi forgalomirányító rendszert, transzformátor állomást, kritikus biztosító berendezést is telepítenek, illetve felújítanak, illetve azt, hogy százas nagyságrendben szereznek be járműveket: jó minőségű, használt motorvonatokat, új IC-ket, és bérelnek új mozdonyokat is. A nagy vasútállomásokat (Délit és Nyugatit is) a magántőke bevonásával felújítjuk, a kisebbeket pedig saját erőből

“Személyes körbevezetést kértél, megkapod. Hív a vasút, vár a Lázár!”

– zárta sorait Lázár János.

A válasz gyorsan érkezett Magyar Pétertől, aki megköszönte “a grandiózus tervekkel kapcsolatos információkat”, majd megjegyezte, hogy ilyenekből eddig sem volt hiány. A politikus a személyes találkozó lehetősége kapcsán azt írta, hogy a kollegái “keresni fognak”, majd hozzátette, hogy “csak nehogy az legyen a végén, hogy a vonat csak vár, nem indul már…”

Lázár János az utóbbira még nem reagált, ha megteszi, cikkünk frissülni fog. Ha pedig Magyar Péter a SZIN-színpadon köt ki ma este Azahriah oldalán, akkor bizony működik a Szeged365-ös hatodik érzékünk (ha nem, akkor sok sört buktunk el)…

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb