Közélet

A gyerekek tíz százalékának sikerült máshol helyet találni Szegeden, miután pénteken be kellett zárni a Wesley iskolát – többségüket elhajtják azzal, hogy nincs számukra hely

A gyerekek tíz százalékának sikerült máshol helyet találni Szegeden, ahol egy munkanappal a tanévkezdés előtt, múlt pénteken derült ki: be kell zárni Iványiék ottani iskoláját. Oda többségében speciális nevelési igényű gyerekek jártak, őket aligha veszik fel más intézménybe.

Mint megírtuk, meghaladta a köznevelési intézmény közmű- és adótartozása a törvényben meghatározott mértéket, ezért a kormányhivatalnak törölnie kellett a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskolát a nyilvántartásból. Ez pénteken derült ki, vagyis csak pár napja volt az érintett gyerekek szüleinek új iskolát találni. A határozat ellen már vasárnap este is rengetegen mentek ki tiltakozni az iskolához, hétfőn reggel pedig a Kormányhivatalhoz vonult a tömeg.

“NINCS HELYÜK EZEKNEK A GYEREKEKNEK MÁS ISKOLÁKBAN”

A szülők péntek délután tudták meg a szülői munkaközösség vezetőjének leveléből, hogy a csongrád-csanádi kormányhivatal törölte a nyilvántartásból a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskolát, az indoklás szerint a fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) adótartozása miatt. „Nehéz hétvégénk volt. A fiam autista, és fogalmunk sincs, hova fog járni mostantól. Hiába állítja a kormányhivatal, nincs helyük ezeknek a gyerekeknek más iskolákban. Itt nagyszerű volt a közösség, kiválóak a pedagógusok, és a megfelelő fejlesztést is megkapták. Fogalmam sincs hogyan tovább” – számolt be elcsigázottan az egyik anyuka a Népszavának.

TÖBB MINT 60 SZÁZALÉKA A GYEREKEKNEK SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ

Az iskolába körülbelül 150 gyerek jár, több mint 60 százalékuk sajátos nevelési igényű (SNI), azon belül a legtöbben autizmus spektrumzavarral diagnosztizáltak. „Az állami óvodában azt mondta a kislányomra egy óvónő, hogy az ilyeneket be kellene zárni egyedül egy szobába. Utána találtunk rá a Wesleyre, ahol szeretetteljes közegben nevelkedhetett. Nem tudjuk, most mi lesz vele” – mesél egy másik anyuka a lábánál kucorgó tüllruhás ovisról, miközben az apuka láthatóan a sírás határán van a kétségbeeséstől.

SOKAN NEM TUDJÁK MÉG, HOGY HOVA FOGNAK JÁRNI A GYERMEK

A lap azt írja, hogy a kormányhivatal döntése annyira váratlanul érte az iskolát és a szülőket, hogy hétfő reggelig legtöbbjüknek még ideje, lehetősége sem volt utánajárni, hogy hova járhatna a gyerekük mostantól. Így a tiltakozás után a legtöbben az iskola felé vették az irányt, ahol várták őket a névre szóló tankönyvcsomagok, sőt az ebéd is, amit már lemondani sem volt idő az iskola törlése után. De csak azután, hogy az előre jelzett reggel 9 órás időpontban az összegyűlt tömeg szúrós tekintetétől kísérve a kormányhivatal portaszolgálatának vezetője átvette a szülők és tanárok által fogalmazott petíciót.

SOKAKAT ELHAJTANAK

A Népszava szerint a gyerekek a szüleikkel a reggelt már egy új iskolában, kilincseléssel kezdték. Azonban többségüket elhajtják azzal, hogy nem fogadnak autistákat, vagy egyszerűen nincs számukra hely. Mivel ezek a gyerekek a speciális igényeiktől függően 2-3-szoros szorzóval számítódnak a létszámba, egyes helyeken osztályt kellene bontani az érkezésük miatt, ez pedig az utolsó pillanatban nem feltétlenül megoldható. Vannak, akiknek mégis jut hely valahol, de már előre közlik velük, hogy igényeik szerinti plusz fejlesztésre nincs kapacitás, többeket pedig évismétlésre köteleznek.

„Ennél nincs lejjebb” – kommentálja az egyik pedagógus a híreket, miszerint mindenféle szintfelmérő nélkül dobják vissza a gyerekeket egy évvel. Novákné Finta Csilla, a szülői munkaközösség vezetője arról beszélt, hogy ha arányokat kellene mondani, eddig nagyjából három szülő jelezte, hogy átvették a gyerekét, harminc pedig azt, hogy nem. 150 ilyen, „szorzós” speciális igényű gyerek szétszórása kis túlzással az egész város iskolai életét felbolydíthatja. Éppen ezért mindenki abban bízik, hogy a döntés nem végleges, és az iskola visszakapja a működési engedélyét.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb