Közélet

Egyre durvább az aszályhelyzet a Homokhátságon, aláírásgyűjtésbe kezd a szegedi országgyűlési képviselő

Egyre durvább az aszályhelyzet, a Homokhátság vízpótlása érdekében aláírásokat gyűjtene Mihálffy Béla, aki a Fidesz-KDNP Szeged és a homokhátsági falvak egy részének országgyűlési képviselője – jelentette be a képviselő Facebook-oldalán.

A nagyrészt Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyék területén fekvő Homokhátságot már évtizedek óta a sivatagosodás fenyegeti. Ennek ellenére a kormány az idén tavasszal elhalasztott több olyan beruházást is, amelyek a vízpótlást célozták – írja a Telex. A homokon gazdálkodók nem tudnak eleget öntözni. Hiába próbálnak vizet kiemelni az évek óta egyre mélyebbre fúrt kutakból, azok kiszáradtak, mert a talajvíz szintje minden korábbinál mélyebbre süllyedt. A mezőgazdaságból élők tanácstalanok, és nem jutnak segítséghez. Az idén még inkább romlott a helyzet, az aszály és a forróság miatt sorra száradtak ki a kisebb tavak és a vizes élőhelyek.

Mihálffy Béla közösségi oldalán azt írja, hogy a jövő héten kezdené meg az aláírások gyűjtését. A képviselő korábbi, augusztus 27-i bejegyzése szerint Lázár János miniszterrel egyeztetett a homokhátsági vízpótlásról, és közösen dolgoznak a projekt befejezésén.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb