Sport

“Mi szegediek, büszkék lehetünk arra, hogy az itt élők évtizedek óta őrzik a turuljáték hagyományát” – exkluzív interjú a helyi gyökerekkel rendelkező sportág egyik meghatározó alakjával

Mint korábban megírtuk, idén nyáron immáron tizenhatodik alkalommal rendezték meg az Erzsébet Liget hűvös fái alatt az ízig-vérig helyi gyökerekkel rendelkező, különleges labdajátékot, a turuljátékot. A turuljáték népszerűsítésében és szabályrendszerének lefektetésében nagy szerepet játszik Joó Gyöngyi, szegedi testnevelő tanár, aki hosszú évek munkájával felkutatta a rendelkezésre álló történeti dokumentumokat, és könyveket írt a témában. Energiát nem sajnálva terjeszti ennek a szegedi sportjátéknak a hírét itthon, és nemzetközi szinten is, de Ő volt az akinek köszönhetően elindulhatott ez a ritka helyi érték az értékpiramis csúcsának irányába. Az ő közbenjárásának érdemeként  a „Szegedi turuljáték” 2024. június 28-án hivatalosan is bekerült a Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktárba. E különleges sportról Joó Gyöngyivel beszélgettünk.

A 90-ES ÉVEK ELEJÉN TALÁLKOZOTT ELŐSZÖR A TURULJÁTÉKKAL

Mint Joó Gyöngyi elmesélte, a 90-es évek elején találkozott először a turuljátékkal. Érdekes módon, egy Németországból visszatérő barátja vitte le a Tisza partra és adott először turulütőt a kezébe. A testnevelőtanárt rögtön megragadta a játék különlegessége, így nem is volt kérdés, hogy felkarolja azt. Először a turuljáték történelmi hátterét kezdte el kutatni azoknak a régi turuljátékosoknak a segítségével, akik saját emlékeik alapján elevenítették fel a sportág kezdetének történetét, korabeli dokumentumokat kutatott fel, hogy teljes képet kapjon a turuljáték múltjáról és gyökereiről.

ÉVRŐL ÉVRE MEGRENDEZIK DR. HARSÁNYI GÉZA EMLÉKÉRE A TORNÁT SZEGEDEN

A turuljáték szabályait 1903-ban ismertette és adta ki Halácsy Antal játék-, torna- és vívómester. Ezt követően az ország nagyvárosaiban a sportágat népszerűsítő körútra indult, de a játék csak Szegeden vert gyökeret. Immáron tizenhat éve rendeznek bajnokságot e sportág képviselői Szegeden, méghozzá Dr. Harsányi Géza, szegedi gyermek- és tüdőorvos emlékére, aki a 20. század második felének volt kiemelkedő játékosa, egyéniben és párosban 22 bajnoki címet szerzett. Évről évre az ő tiszteletére rendezik a versenyt az újszegedi Liget fái alatt. A tornán női, férfi, páros, valamint gyermek, ifjúsági és szenior kategóriákban is rendeznek mérkőzéseket.

JOÓ GYÖNGYI MÁR KÉT KÖNYVET IS ÍRT A TURULJÁTÉKRÓL

Amikor a sportág a 100. születésnapját ünnepelte, a neves évfordulóra megszületett Joó Gyöngyi első könyve is a témában, “A röptenisz története avagy a turul játék 100 éve Magyarországon” címmel. Ezt követte a sportág fennállásának 120. évfordulójára “A turuljáték” című újabb kötete, mely már terjedelmében nagyobb, mint az előző, tartalmazza a turulozás szabályrendszerét, hiszen a tanárnő célja, hogy a szabadidős tevékenységből versenysport lehessen.

A SZABÁLYOKAT EGYSÉGESÍTETTÉK ÚGY, HOGY A RÉGI HAGYOMÁNYOKAT MEGŐRIZZÉK

E szabályok már eltérnek az 50-es évekbeli rendszertől, Joó Gyöngyi annak megfelelően összegezte őket, hogy megfeleljenek a versenysport feltételeinek. Az 50-es és 70-es évek között ugyanis, amikor a turuljáték a virágkorát élte, még nem volt egységesített szabályrendszer, mindenki egy kicsit más és más szabályokat alkalmazott a játék során. A testnevelőtanár könyvében ezeket rendszerezte, elhagyva a régi szabályokat, de mégis úgy, hogy megtartsák és továbbvigyék a játék hagyományait. Mint Joó Gyöngyi elárulta, az elmúlt 30 évben már eszerint is játszották a turulozást.

BÁRKI KÖNNYEN ELSAJÁTÍTHATJA A JÁTÉKOT

A testnevelőtanár azt is elárulta, a turulozás szépsége és népszerűsége többek között abban rejlik, hogy egy bárki által könnyen elsajátítható játékról van szó, kicsiknek és nagyoknak is gyorsan sikerélményük lehet benne. Tökéletes kikapcsolódás lehet az egész családnak, legyen szó akár régi turulosokról, vagy a fiatalabb generációkról, akik apáik, nagyapáik elmeséléséből ismerik a játékot. Sőt, mint megtudtuk, a turuljáték a Szegedi Tudományegyetem hallgatói körében is hódít. A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézetének hallgatói már 1998 óta órai keretek között sajátíthatják el a turulozás alapjait.

SZERETNÉK, HA A “SZEGEDI TURULJÁTÉK” HUNGARIKUMMÁ VÁLNA

A játék különlegességét jelzi, hogy a „Szegedi turuljáték” 2024. június 28-án hivatalosan is bekerült a Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktárba. A következő lépcsőfok a nemzeti érték Magyar Értéktárba való felvételének, azaz kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánításának kérelme, majd végül a hungarikummá nyilvánítás utolsó lépcsőfoka a Magyar Értéktárba már felvételt nyert kiemelkedő nemzeti érték felvételének kérelme a Hungarikumok Gyűjteményébe. Joó Gyöngyi elárulta, bízik benne, hogy a turulozás sikeresen fog továbbhaladni a hungarikummá válás reményteli útján. Ehhez azonban még hosszú út áll előttük, ugyanis nagyon sok pályázat érkezik be a Hungarikum Bizottsághoz, amely hosszas vizsgálat után hozza majd meg döntését.

“Bármi is lesz a döntés, mi szegediek, büszkék lehetünk arra, hogy az itt élők az 50-es évek óta őrzik a turuljáték hagyományát és szellemiségét” – zárta gondolatait Joó Gyöngyi.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb