Közélet

Újabb céget hozott létre a Szegeden elektromosautó-gyárat építő BYD

A Szegeden is gyárat építő BYD, a világ egyik legnagyobb elektromosautó-gyártója tavaly vegyes eredményeket hozott Magyarországon: a pátyi elektronikai alkatrészgyára szárnyalt, a komáromi e-buszgyár viszont veszteséget termelt, de megkezdődött a szegedi e-autógyár építése is, nemrég pedig újabb céget hoztak létre Magyarországon- szúrta ki a 24.hu.

A Szegeden elektromosautó-gyár építésébe kezdett, kínai BYD, a világ egyik legnagyobb elektromosautó-gyártója újabb céget hozott létre Magyarországon: a BYD Europe Holding Kft.-t augusztus elején jegyezték be, profilja pedig a vagyonkezelés – számolt be róla a 24.hu.

ERŐSÍTENÉK A MÁRKA ELEKTROMOS JÁRMŰVEINEK EURÓPAI PIACI JELENLÉTÉT

A BYD nem titkolt szándéka, hogy erősítse a márka elektromos járműveinek európai piaci jelenlétét, ennek egyik állomása pedig a szegedi beruházás, amellyel az első európai személyautógyárát építi meg. A projektre létrehozott BYD Auto Hungary Kft.-t tavaly decemberben jegyezték be, 191,855 milliárd forint jegyzett tőkével. Azonban, mint a cégiratokból kiderül, ennek az idén eddig csak a töredékét, 19,122 milliárd forintot fizetett be az egyedüli tulajdonos, a hongkongi BYD (H.K.) CO. Ltd. A további 172 milliárdot jövő januárig kell befizetni a szegedi cég bankszámlájára. Számlavezetője egyébként, ahogy a Magyarországon megjelent, kínai cégeknek általában, a Bank of China (CEE) Zrt.

A BYD-nak egyébként eddig is volt már két jelentős bevételt termelő érdekeltsége Magyarországon:

  • a komáromi ipari parkban működő BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft.
  • és a pátyi székhelyű BYD Smart Device Hungary Kft.

Az utóbbi elektronikai alkatrészgyártással foglalkozik főtevékenységként, és csak 2019-ben alapították, de 2022-re az éves árbevétele már meghaladta 302 milliárd forintot, a nyeresége pedig 2,2 milliárd forintot tett ki az Opten cégadatai szerint. A múlt évben ezt jócskán megfejelték, 474 milliárd forint éves forgalmat értek el – írja a lap. A törvényben előírt, májusi határidőhöz képest késve, csak szeptember elején leadott mérleg szerint 2023-ban a nyereségüket megduplázták: 4,55 milliárd forint adózott eredményt mutattak ki. A cég által közölt adatokból az látszik, hogy az árbevétel döntően az Európai Unió országaiba irányuló exportból származik, 1,24 milliárdból 1,21 milliárd euró, és az eladott áruk beszerzésénél ugyanilyen egyoldalú az arány, 1,15 milliárd euróból 1,11 milliárd euró a Kínából történő beszerzés.

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb