Mindenmás

Francia győzelemmel ért véget a 25. FAI Hőlégballon Világbajnokság, de magyar eredmény is született: a Szegedi Nemzeti Színházban ünnepelték a legjobbakat

A résztvevő 31 ország 120 versenyzője közül a francia Clement Seigeot szerezte meg az aranyérmet a 25. FAI Hőlégballon Világbajnokságon, amely záróünnepségét és díjkiosztóját szombaton tartották a Szegedi Nemzeti Színházban.

A FRANCIÁÉ AZ ARANY, DE MAGYAR EREDMÉNY IS SZÜLETETT

A 25 esztendős pilóta – a verseny eredményeit összegző watchmefly.net honlap szerint – 15525 pontot szerzett. A második helyet a következő világbajnokságnak helyet adó Lengyelországból érkezett Tomasz Filus szerezte meg, aki 14312 pontot ért el. A bronzérmes az Egyesült Államokat képviselő Joe Heartsill lett, 14183 ponttal. A magyar pilóták közül a legjobb helyezést Molnár Péter érte el, aki 22. lett, Garab Szabolcs a 49., Nagy Péter a 64., Becz Rita pedig a 92. helyet érte el.

A 10 REPÜLÉSBŐL CSAK 5 VALÓSULHATOTT MEG

Pálhegyi Zoltán versenyigazgató-helyettes korábban az MTI-nek elmondta, a hőlégballonozás erősen időjárásfüggő sportág, ezért az aktuális szélviszonyok függvényében választják ki az adott repülés során végrehajtandó feladatokat a napkeltét követő, illetve a napnyugtát megelőző futamokra. A vasárnap elkezdődött versenyen a lehetséges tíz repülés közül – a változékony időjárás miatt – végül ötöt tudtak megrendezni, ezeken a pilótáknak 18 feladatot kellett teljesíteniük. Ezeket a verseny vezetői választották ki az aktuális időjárási viszonyoknak megfelelően három lehetséges feladatcsoport 21 feladata közül.

A világbajnokságon 31 ország 120 csapata vett részt, hozzájuk 12 fiesztapilóta csatlakozott, akik célja elsősorban a nézők szórakoztatása volt. Érkeztek egységek Ausztráliából, Kanadából, Japánból, Kínából, Indiából, Brazíliából és az Egyesült Államokból, először vettek részt a megmérettetésen Kolumbia, Egyiptom, Izrael és Örményország pilótái.

A verseny végeztével Botka László polgármester is összegezte az eseményeket:

Forrás: MTI.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb