Mindenmás

Ilyet ritkán látni városunkban: fecskék tömege repkedett kétségbeesetten menedéket és élelmet keresve

Hirtelen törte ránk az ajtót az ősz, csak kapkodjuk a fejünket az évszakváltások között. A fecskék megérezték a bajt és kétségbeesetten keresik a meleg menedéket és az élelmet. Egy szegedinek ma reggel nem mindennapi látványban volt része, akár több száz fecske is repkedett az ablaka előtt.

A “Minden, ami Szeged!” nevű csoportba egy nem szokványos videó érkezett ma reggel. A felvételen látszik, hogy szinte a semmiből lecsapnak a fecskék és ide-oda köröznek a lakások ablakai előtt. A kommentelők szerint fáznak és éheznek ebben az esős, hideg időben. Menedéket és élelmet keresve szélsebesen röpködnek a molnárfecskék, nem csak Szegeden, de az egész országban.

AZ ORSZÁG MINDEN PONTJÁN TAPASZTALHATÓ A TÖMEGES MEGJELENÉS: VALÓBAN A MENEDÉKET KERESIK A MADARAK

“Egyre több hívás és bejelentés érkezik hozzánk fecskékkel kapcsolatban. Az esős, hideg idő megállásra kényszerítette a vonulásban lévő fecskéket. Az ország minden pontján tapasztalható a fecskék tömeges megjelenése. Az esős, hideg időben csoportosan próbálnak száraz menedéket keresi és akár több száz fecske is megjelenhet teraszokon, házak falán, párkányokon” írja a Madármentő Állomás Facebook oldala.

MIT TEGYÜNK ÉS MIT NE TEGYÜNK A KÉTSÉGBEESETT FECSKÉKKEL?

“Ne menjünk oda hozzájuk, ne zavarjuk őket. Ilyenkor a menedék alatt összebújva melegítik egymást és tartalékolják az energiájukat. Ha zavarva vannak, újra és újra kirepülnek az esőben és ezzel egyre több energiát veszítenek. Ne próbáljuk etetni őket kenyérrel, magokkal. A fecskék rovarevők, így ezeket a táplálékokat nem fogják megenni, csak ismét megzavarhatjuk a pihenőjüket a ténykedéssel. Ha sikerült elhelyezkedniük védett helyen, hagyjuk őket pihenni. Ha a napokig tartó eső miatt nem tudnak tovább vonulni, akkor lehet nekik kitenni egy lapos, széles tálkába élő lisztkukacot. Volt már rá példa, hogy ettek is belőle, bár tálból enni más mint repülő rovarra vadászni”- írják a Facebook oldalukon.

  • Ha elázott fecskét találunk leesve a földre, vagy láthatóan rossz állapotban van, vegyük fel a földről és egy papírtörlővel kibélelt cipős dobozban vigyük be a házba.
  • Ha a fecske remeg, gubbaszt, eldől, akkor a dobozba tehetünk meleg vizes palackot a fecske mellé.
  • Ha nagyon indokolt, akkor a kezünkbe véve lassú fordulaton hajszárítóval is meg lehet szárítani és átmelegíteni.
  • Ha vizes, elázott a fecske, konyhai papírtörlővel át lehet óvatosan törölgetni, vigyázva a tollára. Mindig kérjünk mentőszervezettől segítséget és tanácsot.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb