Mindenmás

Itt rekedtek a fecskék, a hideg idő miatt nem tudnak elvándorolni hazánkból: éheznek, keresik a menedéket, panellakások párkányán melegednek Szegeden

Beköszöntött a hirtelen hideg idő, hazánkban ragadtak a vándoréletmódot folytató fecskék. Az időjárás miatt itt maradni kényszerültek és most keresik a menedéket. Tömegesen húzódnak be olyan helyekre, ahonnan legalább egy kis melegség árad. A napokban érkező húsz Celsius-fok körüli hőmérséklet adhat esélyt a további vándorlásra.

A fecskék különösen érzékenyek a több napig tartó hideg, csapadékos időjárásra, mert ilyenkor a kizárólagos táplálékukat jelentő repülő rovarok „eltűnnek” és a madarak éhezni kezdenek, három-négy nap múlva pedig tömegesen éhen pusztulnak. Az épületekre, ezek közelébe beülő fecsketömegek esetében valódi segítséget jelenthet a garázs, melléképület stb. megnyitása a madarak számára. Ugyanakkor sajnos képtelenség etetéssel segíteni az egyszerre bajba kerülő fecskék ezrein, tízezrein, de egy-két fészek, néhány madár esetén erre is van esélyünk.

VIDEÓN, AHOGY A KÉTSÉGBEESETT, DIDERGŐ FECSKÉK BEFOGLALTÁK A PANELLAKÁSOK PÁRKÁNYÁT

Ma is érkezett videó hozzánk arról, hogy befészkelték magukat szegedi panellakások párkányára. Feketéllik a párkány, egy tűhegynyi hely sincs rajta. Szinte mindenhová behúzódnak, ahol egy kevéske meleget is éreznek. Szorosan összebújva az épületpárkányra húzódva üldögélnek, így próbálják átvészelni a hideg időt.

AZ ORSZÁG SZÁMOS PONTJÁN HASONLÓ A HELYZET, FECSKÉK SZÁZAI KERESTEK MENEDÉKET EGY BALATONSZEPEZDI KASTÉLYSZÁLLÓ KÜLÖNBÖZŐ HELYISÉGEIBEN

“Több száz fecske alszik ma nálunk a garázsban, kazán házban, raktárban. Szerencsére jó állapotban vannak, de holnaptól enniük kell. Valakinek ötlete, hogyan lehet ennyi fecskét vendégül látni?”- tette fel a kérdést Facebook-oldalán a balatonszepezdi Sir David Balaton Castle kastélyszálló. A közzétett képeken jól látszik, hogy a szálló minden elfoglalható részét megszállták a hideg elől menekülő madarak”- írja a HVG.

ELSŐKÉNT A SARLÓSFECSKÉK KEZDENEK “POTYOGNI”

A világviszonylatban is a legszélsőségesebben repülő életmódot folytató sarlósfecskék a költési időszakon kívül nem szállnak le, a levegőben is alszanak. Éppen ezért rossz időben egy-másfél nap éhezést követően elsők között ezek a “fecskék” (valójában nem fecskék, még csak nem is énekesmadarak) kezdenek a talajra hullani. Innen ráadásul a rendkívül hosszú szárnyaik, nagy testméretük és rövid, csak kapaszkodásra és kúszásra alkalmas lábaik miatt maguktól nem vagy alig képesek a levegőbe emelkedni, különösen nem legyengült állapotban.

ÍGY TUDUNK RAJTUK SEGÍTENI

Ha a felnőtt madarak ilyen jellegű gyülekezését tapasztaljuk (többnyire a rossz idő második-harmadik napja tájékán), megpróbálkozhatunk az etetésükkel. Első körben az eresz alatt, az ablakpárkányon üldögélő vagy az épület helyiségeinek melegébe behúzódó madarak közelébe lapos tálkába (a legjobb a műanyag virágalátét) élő lisztkukacokat, ezek mellé apróra vágott egyéb táplálékot (lásd a következő mondatban) tehetünk ki, ezeket a kiéhezett madarak jó eséllyel felcsipegetik. Mivel a fecskék repülő (mozgó) rovarra vadásznak, a nem mozgó darabolt marhahús, nedves macskakonzerv, túró-reszelt sajt-főtt tojás keverékéből álló táplálékról a madarak nagy valószínűséggel nem ismerik fel, hogy az ehető. Ezért érdemes lisztkukacot is tenni ezekre, hátha ez rávezeti a madarakat a táplálék felismerésére- olvasható az MME oldalán.

BEZÁRHATJUK ŐKET FEDETT HELYRE

Az épületekre, ezek közelébe (pl. kerítés, vezetékek) beülő fecsketömegek esetében valódi segítséget jelent a garázs, melléképület, lépcsőház, istálló megnyitása a madarak számára – tartós eső idejére, illetve éjszakára nyugodtan zárjuk is be ide a madarakat! A fecskék így melegben tudják átvészelni a rossz időt, így akár egy-két nappal is tovább kibírják. Amint eláll az eső, nyissuk ki az ajtókat, hogy ki tudjanak repülni vadászni. Ezzel a módszerrel akár madarak ezreinek is hathatós segítséget tudunk nyújtani- írja az MME.

Pont tegnap, a hétvége első napja is hasonlóan kezdődött. Egy olyan videót küldtek nekünk, amin kétségbeesetten, ide-oda röpködnek a fecskék Szegeden.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb