Közélet

Nyugalom a Tiszán, harc a Dunán: Orbán, Magyar és Gyurcsány már a gáton dolgoznak!

Bár a Tisza mentén még nyugodt a helyzet, a Duna egyes szakaszain már javában zajlik az árvízi védekezés. Orbán Viktor a Római-partról adott helyzetjelentést, Magyar Péter homokzsákokat pakol Neszmélynél, Gyurcsány Ferenc emberei pedig Újpesten segítenek. Mindenki a gátra vonult, hiszen az árvíz veszélye most a legmagasabb szinten van.

Miközben a Tisza vize egyelőre békésen folyik, a Duna partjainál már elkezdődött az egyik legkomolyabb árvízi védekezés, amit az utóbbi években láttunk. Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 15-én jelentkezett be a Római-partról, ahol helyzetjelentést adott a jelenlegi vízállásról. Kiemelte, hogy három kritikus pont van: a Szigetköz, a Dunakanyar és maga Budapest. “Nehéz lesz, de meg fogjuk csinálni!” – bizakodott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy minden szükséges technikai és pénzügyi forrás rendelkezésre áll a védekezéshez.

A Duna áradása miatt Neszmélynél már javában pakolják a homokzsákokat, Magyar Péter is ott van a helyszínen. A Tisza Párt elnöke nyíltan felszólította Orbán Viktort, hogy a szerdai európai parlamenti szereplését halassza el, és koncentráljon teljes mértékben a védekezés irányítására.

Gyurcsány Ferenc emberei sem tétlenkedik, ők Újpesten vesznek részt az árvízi munkálatokban, ahol párttársaival segítenek a helyieknek megvédeni otthonaikat a Duna emelkedő vízszintjétől. A Demokratikus Koalíció (DK) minden rendelkezésre álló segítséget felajánlott Budapest vezetésének, hogy minimalizálják a károkat. Gyurcsány optimistán nyilatkozott: “Nem a víz az úr!” – mondta egy Facebook-posztban.

A Tisza partjai egyelőre nyugodtak, de a Duna mentén zajló védekezés komoly összefogást igényel, amelyben politikai vezetők és civilek közösen dolgoznak. A következő napok meghatározóak lesznek abban, hogy sikerül-e megfékezni az áradást.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb