Mindenmás

Nagy bajban vannak a fecskék, így segíthetsz rajtuk, a tartós, csapadékos időben

A máról holnapra 40 fok helyetti 5 fok, szaharai aszály helyetti özönvíz tényleg nehéz próba elé állítja a természetben élő állatokat, madarakat is, köztük a fecskéket is, figyelmeztetett a BirdMania – Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont közösségi oldalán.

A LEGNAGYOBB VESZÉLYT A KIHŰLÉS JELENTI MOST SZÁMUKRA

Mint írták, tart a vonulás, sok madár van még úton, gólyákból is akad vonuló, fecskékből viszont tonna szám van éppen nálunk, bár ezek zöme nem helyi, hanem tőlünk északabbra fészkelő, áthaladó madár. Egy egészséges, felnőtt fecske 3-4 nap koplalást – ha nem is őszinte mosollyal – de kibír, hiszen amikor nem volt ilyen megbolondult klíma, időjárás, akkor is volt több napos eső, ami idején nem tudtak repülő rovarra vadászni. Ebből eredően most sem az éhenhalás az elsődleges veszély, hanem a kihűlés, az átázásból eredő kihűlés, és a kihűlésből (égeti a kalóriát ezerrel) eredő kimerültség, azaz okozati éhenhalás. Hozzátették, a legnagyobb baj az ország azon részein van, ahol nonstop esik napok óta.

HA SZERETNÉL SEGÍTENI

Ha fecskék egy rossz időjárás vagy ciklon miatt tömegesen összebújnak a párkányon vagy az eresz alatt, akkor néhány dolgot tehetsz annak érdekében, hogy segíts nekik túlélni a nehéz időszakot:

  • a fecskék keresik ilyenkor a száraz helyeket, az épületek még meleg falaiból, ablakok réseinél nyerhető hőt. Segítsük őket ebben, hagyjuk nyitva a garázst, tárolót, istállót, hagy menjenk be száradni, pihenni, melegedni. Hagyjuk őket az ilyen helyeken békében összebújva melegedni. Ha zargatjuk őket, és kirepülnek, majd vissza, azzal csak további energiát veszítenek.
  • Próbálhatunk eleséggel segíteni, de ez legyen élő rovar, azon belül is lisztkukac. Csonti továbbra is tilos. Kenyér, mageleség, cinkegolyó: ezeket felejtsük el, a fecske rovarevők madár. Pont ezért a túró és hasonló ötletek sem megfelelő táplálék számukra.

MIT TEGYÜNK, HA A FÖLDÖN TALÁLUNK FECSKÉT?

  • Azonnal a földről fel kell szedni.
  • Dobozba tenni, alá papírtörlő, vagy száraz szalma a legjobb megoldás.
  • Óvatosan meg is törölhetjük, inkább itatva róla a vizet, mint dörzsölve.
  • Melegítsük fel őket, mellé tett (nem forró) meleg vizes palackkal, (nem forróra állított) hajszárítóval, vagy kapcsoljunk be egy villany radiátort, s tegyük arra a dobozt.
  • Ne itassuk őket, jobbára csak ártunk vele.
  • Végül keressünk egy természetvédelmi mentőközpontot, ami engedélyeken túl tényleges hozzáértéssel is rendelkezik.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: BirdMania – Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont  FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb