Mindenmás

A hősök köztünk élnek: többszáz (!) fecskét engedett be egy nő a saját nappalijába

Az egyik napról a másikra 40 helyetti 5 fok, illetve a szaharai aszály helyetti özönvíz nehéz próba elé állította a természetben élő állatokat, köztük a fecskéket is. Pár nap alatt több, mint 2.300.000 felhasználó nézte meg azt a két Szeged365 videót, amelyeken Peti nevű olvasónk lakásának párkányán fagyoskodik többszáz apró madár, akik menedéket keresnek maguknak. Szerdán egy újabb, ezúttal egészen extrém fotó jelent meg a közösségi médiában, amelyen az látható, hogy

egy állatbarát gyakorlatilag madárrezervátumot csinált a saját nappalijából, rengeteg fecskét megmentve a különleges “gesztussal”.

Az azóta már törölt fotót előbb az Állatvédelmi Járőrszolgálat nevű oldal, majd Dobray Sarolta írónő osztotta meg, rajta egy lakás vagy ház nappalija látható, benne rengeteg, a forrás szerint közel 100 fecskével. Az ismeretlen jótevőről – akiről annyit lehet tudni, hogy Zsuzsának hívják – a Bird Mania Madárpark már azt írta, hogy közel 1.000 fecske köszönheti neki az életet a múlt hétvégi katasztrófában.

A hétköznapi hős annyit közölt, hogy

“kitakarítani ki lehet, meg kimosni minden függönyt…. ÉLETE viszont csak ez az egy van a fecskéknek.”

Arról, hogy a fecskék kiengedése után szükséges nagytakarítás sikerrel járt-e, egyelőre nincs információnk.

NAGY BAJBAN VOLTAK A SZEGEDI FECSKÉK

Egy egészséges, felnőtt fecske 3-4 nap koplalást is kibír – tudtuk meg a BirdMania – Madárpark és Természetvédelmi-mentőközponttól, akik arról számoltak be, hogy a fentiek miatt nem az éhenhalás az elsődleges veszély, hanem az átázásból eredő kihűlés, és a kihűlésből eredő kimerültség, azaz az okozati éhenhalás. Hozzátették, a legnagyobb baj az ország azon részein van, ahol napokon át non-stop esett az eső.

ÍGY TUDSZ SEGÍTENI A PÁRKÁNYON FAGYOSKODÓ MADÁRKÁKNAK

Ha fecskék a rossz időjárás vagy ciklon miatt tömegesen összebújnak a párkányon vagy az eresz alatt, akkor az alábbi dolgokat teheted meg annak érdekében, hogy segíts nekik túlélni a nehéz időszakot:

  • A fecskék keresik ilyenkor a száraz helyeket, az épületek még meleg falaiból, ablakok réseinél nyerhető hőt. Segítsük őket ebben, hagyjuk nyitva a garázst, tárolót, istállót, hagy menjenk be száradni, pihenni, melegedni. Hagyjuk őket az ilyen helyeken békében összebújva melegedni. Ha zargatjuk őket, és kirepülnek, majd vissza, azzal csak további energiát veszítenek.
  • Próbálhatunk eleséggel segíteni, de ez legyen élő rovar, azon belül is lisztkukac. Csonti továbbra is tilos. Kenyér, mageleség, cinkegolyó: ezeket felejtsük el, a fecske rovarevők madár. Pont ezért a túró és hasonló ötletek sem megfelelő táplálék számukra.

További tippeket IDE kattintva találsz a témában.

Fotók: BirdMania

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb