Mindenmás

A nap legpofátlanabb tette: versenyt futnak az idővel az árvíz miatt, de van, ahol az éjszaka ellopták a zsákokat és a töltőanyagot

10 éve nem látott árvíz érkezik a Dunán Magyarországra, napról napra emelkedik a vízszint, sok helyen homokzsákokkal és mobilgátakkal védekeznek az érintett települések, ám megjelentek a válsághelyzet vámszedői is, Halászteleknél például zsákokat és töltőanyagokat loptak az éjjel. A murvatolvajok ellen a Fővárosi Vízművek feljelentést tett. Nagyon komoly büntetési tételt is kockáztathatnak az elkövetők.

„Árvíz esetén fel vagyunk készülve a rendkívüli és váratlan helyzetekre, de erre még mi sem számítottunk” – írta a Fővárosi Vízművek a Facebookon, ahol arról posztoltak, hogy Halásztelek külterületén (Ráckeve és Budapest között félúton) az éjszaka ismeretlenek ellopták a cég által a kutak megvédésére felépített zsákos torlaszokat. Összesen 300 kilogramm jutazsákokba töltött murvát lovasítottak meg, a cég ezeket lefogató súlyként használta a védendő szerelvényaknáknál.

LE KELLETT BONTANI A GÁTAT A LOPÁS MIATT

Az ügyben az Index kérdezte a vállalatot, a cég kommunikációs vezetője azt mondta, a napokban nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy a mélyebben fekvő ívóvíznyerő kutakat biztonságba helyezzék, ami praktikusan azt jelentette, hogy a várható legmagasabb vízállásnál magasabbra rakott zsákokkal védik meg ezeket a csápos kutakat. Ha a reggeli szemlénél nem derült volna ki a lopás, a Duna vize könnyen befolyhatott volna a 10-30 méter mély kútaknába, így az onnan a parti szűrésű, tiszta víz helyett szennyezett Duna-víz kerülhetett volna a gyűjtőcsatornákba, majd a vízhálózatba.

A vízműveknek a történtek miatt le kellett bontaniuk a gátat, majd azt újraépíteniük.

VERSENYT FUTNAK AZ IDŐVEL

Nem a kárérték jelenti az igazi problémát, sokkal inkább az, hogy az építők versenyt futnak az idővel, az újjáépítés pedig munkaerőt von el más helyszínektől. A szóvivő hangsúlyozta, a fegyveres őrség nem tud mindenhol jelen lenni. A Fővárosi Vízművek mindenesetre az ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett a rendőrségen. A törvényi tényállás még nincs tisztázva, de akár a BTK-ban rögzített közveszély okozásnak is minősülhet a cselekmény – írja a lap.

SZABADSÁGVESZTÉSSEL IS BÜNTETHETŐ A TETTES

A jogszabály szerint, aki a közveszély elhárítását, valamint következményeinek enyhítését akadályozza, bűntettet követ el, amely miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel nézhet szembe. Ha a bűncselekményt csoportosan követték el, a büntetési tétel öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Az FV több száz helyszínen volt kénytelen a kutak helyzete miatt az ehhez hasonló (nagyjából 3 méter átmérőjű) védműveket kiépíteni.

A JÖVŐ HÉT KÖZEPÉN HAGYJA EL AZ ORSZÁGOT AZ ÁRVÍZ

“Növelni kellett a védelem alá vont terültek hosszát – a másodfokú hosszát 33 km-re növelték meg, a harmadfokút 3 kilométerrel, és bevezették a rendkívüli készültséget 37 kilométeren. Mi várható?” – tette fel a kérdést a ma reggeli sajtótájékoztatón Orbán Viktor, majd meg is válaszolta. “Továbbra is úgy gondoljuk, hogy jövő hét közepén hagyja el az országot a tetőzés déli irányba. Azt várjuk továbbra is, hogy a budapesti vízszint tetőzése szombat éjjel következik be.” Orbán úgy számol, hogy a rakpart a jövő hét közepén felszabadítható lesz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb