Mindenmás

Hogy mindenki hazaérjen: ezt tanácsolja a rendőrség, az őszi mezőgazdasági munkák miatt megnövekedett számú munkagépek miatt a forgalomban

Az őszi mezőgazdasági munkák miatt több lassú jármű, önjáró munkagép és mezőgazdasági vontató vesz részt a forgalomban, melyek jelenléte fokozott baleseti kockázatot jelent. Ebben az időszakban a munkálatokhoz használt járműveket érintő balesetek leggyakrabban a kanyarodási és az elsőbbségi szabályok megsértése és a megfelelő világítás hiánya miatt következnek be, tudatta a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Néhány fontos szabály és jótanács a munkagéppel közlekedőknek:

  • A gépvezető az úthasználat megkezdése előtt tájékozódjon az útra vonatkozó forgalmi rendről és az aktuális korlátozásokról.
  • Fontos, hogy a vezető, mielőtt a géppel a telephelyről elindul, köteles a kormányberendezést, fékberendezést, a légféket, a gumiabroncsokat, és a kötelezően előírt világító és fényjelző berendezések működését ellenőrizni, és ennek teljes körűen ki kell terjednie a pótkocsira, és a további vontatmányokra is.
  • Földútról szilárd útra történő felhajtás előtt a járműre tapadt sarat el kell távolítani, hogy az ne szennyezze be az utat.
  • A rakományt úgy kell elhelyezni, hogy az a vezetőt ne zavarja a szabad kilátásban és a többi közlekedőt ne veszélyeztesse.
  • Nagy hangsúlyt kell fektetni a rakomány rögzítésére, letakarására és a közútra történő felhajtás előtt az adapterek leszerelésére is.
  • A gépek méretéből és sebességéből adódóan a legveszélyesebb manőver az irányváltoztatás, ezért a közútra történő fel- és lekanyarodást kiemelt körültekintéssel kell végrehajtani.

Végül, de nem utolsó sorban az autósoknak néhány jótanács:

  • Igaz, hogy a munkagépek kevésbé dinamikusan tudnak közlekedni, látszólag lehet, hogy talán lassítják is a forgalmat, de a mezőgazdasági munkák elvégzése fontos élelmezési feladat, mely mindannyiunk érdeke, ezért egy kis megértésre, türelemre és az előzésnél fokozott körültekintésre hívják fel a rendőrök az autósok figyelmét.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb