MindenmásVideo365

“Miért kell félrevezetni? Nem elég, hogy agyvérzésem van és küszködök az életemért?” – Détári Vilmos az online gyógytornák veszélyeiről (videó)

Détári Vilmos, a Szent Vincent Rehabilitációs Központ alapítója, aki 9 éve kapott súlyos stroke-ot, most újabb problémával találja szemben magát: térdműtétre készül, amit a helytelenül végzett torna következtében kialakult helytelen mozgás okozott. Az online és csoportos tornák elsőre kényelmes és költséghatékony megoldásnak tűnhetnek, de ha nem szakmai felügyelettel zajlanak, komoly veszélyekkel járhatnak. Vilmos története figyelmeztetés mindenkinek, aki hasonló helyzetben van. Nézd meg videónkat, ahol részletesen elmondja tapasztalatait, és oszd meg, hogy mások is tanulhassanak belőle!

Détári Vilmos esete jól példázza az online és a csoportos tornák kockázatait. 9 évvel ezelőtt stroke-on esett át, amely után hosszas rehabilitációra volt szüksége. Az ép lába tartotta meg a hétköznapi életben, ám nemrég szembesült vele, súlyos problémák alakultak ki nála – köszönhetően a nem szakszerűen végzett gyógytornának! Vilmos most térdműtétre vár, ami a helytelen terhelés és mozgás következménye. „Az online torna bár kényelmesnek és költséghatékonyabbnak tűnik, komoly veszélyekkel járhat, ha nem szakértő felügyeletével történik” – mondta felháborodottan a videónkban.

Az online tornák növekvő népszerűsége miatt sokan beleesnek abba a csapdába, hogy úgy gondolják, szakértői irányítás nélkül is biztonságosak. Ez azonban messze nem így van. Détári Vilmos esete is azt mutatja, hogy a rosszul beidegződött mozgásminta hosszú távon komoly egészségkárosodást okozhat, mint nála a nagyfokú ízületi kopás. Azok, akik különböző egészségi problémákkal, például stroke után rehabilitálódnak, sokkal nagyobb veszélyben vannak, ha nem szakemberek által irányított rehabilitációs tornán vesznek részt.

Vilmos és a szakma is egyetért abban, hogy ezek az online és csoportos foglalkozások mentálisan kedvezőek lehetnek, hiszen társas támogatást nyújtanak. Azonban semmiképpen sem nevezhetjük őket rehabilitációnak. „Ez nem gyógytorna, ez nem rehabilitáció. Az emberek életével és egészségével játszanak, amikor ilyen programokat kínálnak, és nem szakemberek vezetik azokat” – hangsúlyozza Vilmos. Saját története példa arra, hogy milyen komoly problémákhoz vezethet egy rosszul irányított gyakorlat.

A stroke-on átesettek számára különösen fontos lenne, hogy minden rehabilitációs programot hozzáértő szakemberek vezessenek, és javítsák az esetleges hibás mozdulatokat. Vilmos, aki a saját bőrén tapasztalta meg a helytelen mozgás következményeit, felháborodottan küzd azért, hogy mások ne essenek ebbe a csapdába. „Rengeteg sorstársam számára is felháborító, hogy egy olyan mentálisan támogató program, mint az online vagy csoportos torna, becsapásnak minősül, ha azt gyógytornaként adják el. Ne hívjuk ezt rehabilitációnak, mert ez nem az!”

Ha érdekel Vilmos története és szeretnéd részletesebben megismerni véleményét az online gyógytornákról, nézd meg videónkat! Vilmos saját tapasztalatait és véleményét TikTok oldalán is megosztja, ahol további részleteket tudhatsz meg arról, hogyan járt pórul az online tornák világában.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb