Közélet

Büntetővámot vet ki az EU a Szegedre költöző BYD autóira is – Szijjártó Péter szerint Magyarország a vámok bevezetése ellen fog szavazni

Mint korábban megírtuk, több kínai elektromosautó-márkára büntetővámot vet ki az EU. Az ideiglenes büntetővámok a Szegedre gyárat építő BYD esetében 17,4 százalék, a Geely esetében 19,9 százalék, a Saic esetében pedig 37,6 százalék. A többi gyártó esetében 20,8 százalékot terveznek, a vizsgálattal nem együttműködő cégeket pedig 37,6 százalékos büntetővám terhelné. Szijjártó Péter most rendkívül rossz ötletnek nevezte az EU-s vámok bevezetését, ezért Magyarország a vámok bevezetése ellen fog szavazni. 

A magyar külgazdasági és külügyminiszter helyi idő szerint hétfő este találkozott New Yorkban Vang Ji kínai külügyminiszterrel, a megbeszélést követően a miniszter arról beszélt, hogy az EU-s büntetővámok az európai gazdaságot is egyértelműen hátrányosan érintenék – írja az MTI.

KOMOLY GAZDASÁGI HASZNOK A CIVILIZÁLT KELET – NYUGAT EGYÜTTMŰKÖDÉSBŐL

„Magyarország a jó példa arra, hogy a civilizált kelet-nyugat együttműködés milyen komoly gazdasági hasznokat tud hozni. Én azt gondolom, ha az Európai Unió drámaian romló versenyképességét javítani akarjuk, akkor az úgy nem lehetséges, hogy közben Kínára riválisként tekintünk, és nem kínai-európai együttműködést építünk, hanem egyfajta európai-kínai konfrontációt teremtünk” – mondta Szijjártó, aki szerint Brüsszelben az európai autógyártók érdekeire hivatkoznak, pedig az intézkedés nekik is komoly károkat okozna, ugyanis jelen vannak a kelet-ázsiai ország piacán ők is – írja a Telex.

VAN KÍNAI-BRAZIL BÉKETERV, HAZÁNK TÁMOGATJA

A magyar külügyminiszter arról is beszélt, hogy támogatja az ukrajnai háború mielőbbi rendezését célzó kínai-brazil béketervet. „Nagyra becsüljük azt, hogy Kína gyakorlatilag vezeti a globális békepárti többséget, s Magyarország a jövőben is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a globális békepárti törekvések sikerrel járjanak, és ennek érdekében a Kínai Népköztársasággal továbbra is szorosan működünk majd együtt” – jelentette ki Szijjártó.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb