Közélet

Most kell cselekedni: így áll a Homokhátság vízpótlásáért folytatott küzdelem, exkluzív interjú Mihálffy Bélával, aki folyamatosan gyűjti az aláírásokat egy élhetőbb jövőért

Egyre durvább az aszályhelyzet, ezért Mihálffy Béla, a Homokhátság és Szeged országgyűlési képviselője aláírásgyűjtésbe kezdett a Homokhátság vízpótlása érdekében, írtuk meg korábban. A kezdeményezésről, az ügy jelenlegi állásáról és a következő lépésekről a képviselővel beszélgettünk.

Egy biztos, most kell cselekedni, hiszen, ha csak az idei nyárra tekintünk, láthatjuk, az ügy nem tűr halasztást, óriási károkat okoz az aszály a Homokhátság gazdáinak és nagyon megnehezíti az itt élők mindennapi életét. A nagyrészt Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyék területén fekvő Homokhátságot már évtizedek óta a sivatagosodás fenyegeti.

IDÉN CSAK ROMLOTT A HELYZET

A homokon gazdálkodók nem tudnak eleget öntözni. Hiába próbálnak vizet kiemelni az évek óta egyre mélyebbre fúrt kutakból, azok kiszáradtak, mert a talajvíz szintje minden korábbinál mélyebbre süllyedt. A mezőgazdaságból élők tanácstalanok, és nem jutnak segítséghez. Az idén még inkább romlott a helyzet, az aszály és a forróság miatt sorra száradtak ki a kisebb tavak és a vizes élőhelyek.

A TÁMOGATÓI BÁZIS MEGLÉTE SEGÍTI AZ ÜGY ELŐREMENETELÉT

Mihálffy Béla országgyűlési képviselő látva és ismerve a Homokhátságon élők problémáját azon dolgozik, hogy az itteni gazdák segítséget kaphassanak, ennek előmozdítására kezdett bele az elmúlt hetekben az aláírásgyűjtésbe a Homokhátság vízpótlásáért, hiszen, mint elmondta számunkra, sokkal sikeresebben tud a megfelelő helyeken lobbizni az ügyért, ha az aláírások által látható, mekkora támogatói bázis áll mögötte.

“POLITIKÁN FELÜL ÁLLÓ KÉRDÉS”

“A fő célunk, hogy a termelőknek, a mezőgazdaságból élő gazdáknak biztosítani lehessen a szükséges vízmennyiséget, hogy összefüggő, öntözhető területek jöhessenek létre. Jómagam rendszeresen egyeztetek a térség polgármestereivel, s ilyenkor mindig előkerül a vízpótlás kérdése, valamint minden hétvégén végigjárom Szeged és a Homokhátság szervezett rendezvényeit, ahol az emberek szintén valamennyien arról érdeklődnek tőlem, mi lesz a vízzel, mikor valósulhat meg a vízpótlás. Ezért úgy gondolom, hogy a vízpótlás nagyon fontos és politikán felül álló kérdés” – fogalmazott Mihálffy Béla.

MÁR VAN TERV, A FORRÁSOK ELŐTEREMTÉSE SZÜKSÉGES HOZZÁ

Mint magyarázta, a Homokhátság vízpótlását főként a Tisza és a Duna folyók hasznosítható vízkészletére kell alapoznunk. Ehhez természetesen a meglévő infrastruktúrát is fejleszteni kell, nagyon sok helyen szükséges a csatornák és víztározók kiépítése ahhoz, hogy a folyók vize eljuthasson a Homokhátságra. “A vízpótlás megvalósítására már van egy szakemberek által készített kiváló terv, mely megvalósításával gyakorlatilag a Dél-Alföld minden településére tudnánk a Duna plusz vizéből vizet szállítani. Ehhez kell majd forrásokat rendelni” – árulta el a képviselő. Hozzátette, ezzel kapcsolatban már egyeztetett Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszterrel, és Lázár János építési és közlekedési miniszterrel, akik támogatásukról biztosították az ügyben.

“CSAK KÖZÖSEN, EGYÜTT TEHETÜNK A JÖVŐNKÉRT, A HOMOKHÁTSÁG MEGMARADÁSÁÉRT”

“Úgy gondolom, hogy a térség vízellátása mindannyiunk jövőjét érinti, még egyszer hangsúlyozom, ez egy politikán felül álló kérdés. Ezért is kezdtünk aláírásgyűjtésbe, hogy minél hamarabb megvalósulhassanak az elkészített tervek, illetve, hogy az ügyünk nagyobb hangot kapjon. Ahogy az elmúlt hetekben, úgy a következő hetekben is településről, településre felkeressük a Homokhátságon élőket, és kérjük, hogy aláírásukkal támogassák ezt a nagyon fontos ügyet. Arra biztatok mindenkit, hogy csatlakozzanak hozzánk, mert csak közösen, együtt tehetünk jövőnkért, valamint a térség, a Homokhátság megmaradásáért ” – folytatta a képviselő.

NINCS MEGÁLLÁS, AMÍG A VÍZPÓTLÁS KÉRDÉSE NEM RENDEZŐDIK

Azt is megtudtuk, hogy a Homokhátság vízpótlásáért indított kezdeményezés már több ezer aláírásnál tart, de még korántsincs vége, az aktivisták folyamatosan gyűjtik az aláírásokat. “Tapasztalataim alapján, az érintett települések lakói, illetve gazdái nagyszámban támogatják a kezdeményezést és erősítik meg az ügy fontosságát” – mondta el a képviselő. Hozzátette, minél több aláírás gyűlik össze, annál jobban reprezentálja az ügy mögött húzódó társadalmi összefogást, s annál nagyobb erővel tud képviselőként lobbizni a megvalósítás érdekében, hogy minél hamarabb vízpótlás érkezhessen a Homokhátságra. Mihálffy Béla elárulta, amíg szükséges folytatják az aláírásgyűjtést, nincs megállás, mennek előre a cél érdekében.

“NINCS MIRE VÁRNUNK”

A képviselő arról is szólt, hogy a térségben néhány évvel ezelőtt megkezdett tiszai vízpótlás, mely Domaszéket, Zákányszéket, Mórahalmot és Röszkét érinti, a befejezés küszöbén áll. Két szakasza már elkészült, és a harmadik fázis kivitelezése is rövidesen elindul. “Azt gondolom, hogy egy-másfél éven belül érezhető lesz a tiszai vízpótlás megindulása. A most elindított aláírásgyűjtés viszont elsősorban a dunai vízpótlást tűzte ki célul. Ennek beindítása is nagyon fontos lenne, hiszen még néhány az előzőekhez hasonló aszályos év, és a félsivataggá nyilvánított Homokhátság teljes sivataggá válik. Úgyhogy nincs mire várnunk, minél hamarabb el kell indítani a dunai vízpótlásnak a megvalósítását is. Abban bízunk, hogy belátható időn belül újra zöldellő, és sokkal élhetőbb terület lesz az Alföld, illetve a Homokhátság” – szögezte le Mihálffy Béla.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Fotók: Mihálffy Béla FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb