Közélet

Elindultak a Pintér-féle tanárvizsgák! Eddig már mintegy tízezren vizsgáztak le, mutatjuk, ebből hányan buktak meg

Eddig mintegy tízezer pedagógus vizsgázott le a Pintér Sándor belügyminiszter által kötelezően előírt továbbképzés után. Ők már „megújították” a Nemzeti alaptantervvel (NAT), illetve az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatos ismereteiket. Mint kiderült, kedd délutánig mintegy 51 ezer pedagógust értesítettek a képzésről, csaknem 21 ezren regisztráltak, a regisztráltak közel fele pedig már le is vizsgázott. 27 ember bukott meg.

Az is kiderült, hogy ők a számonkérést még kétszer megismételhetik a képzési-számonkérési időszakban. A képzést és az ahhoz kapcsolódó számonkérést az Oktatási Hivatal a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bevonásával szervezi meg. A 10 órás távoktatás után a sikeres vizsgához egy 20 kérdésből álló teszt 15 kérdésére kell jól válaszolni.

AZ ÓVODAPEDAGÓGUSOK POZITÍVAN ÉRTÉKELTÉK A VIZSGÁT

A Népszavával a Belügyminisztérium azt közölte, hogy a képzés és a vizsga nem minden pedagógusnak válik egyszerre elérhetővé, időről-időre újabb pedagógusok kapnak hozzáférést. Egyelőre az óvodapedagógusoktól érkeztek visszajelzések, ők pozitívan értékelték a tananyag szerkezetét, tartalmát, amit annak is hasznos volt átismételni, aki több évtizede dolgozik óvodapedagógusként. Az előzetes szakszervezeti híresztelésekkel ellentétben nem volt szükség arra, hogy külön készüljenek, csupán követniük kellett a tartalmakat, így könnyen teljesíthetővé vált a vizsga is – írta a Belügyminisztérium.

SOKAN MEGALÁZÓNAK TARTJÁK

A korábban a rendeletet bíráló PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet a lapnak azt mondta: a hozzájuk érkezett visszajelzések alapján sokan viszont megalázónak tartják a számonkérést, a vizsgán feltett kérdések sokszor szakmaiatlanok vagy primitívek. A PDSZ-hez eljutott kérdéssorban szerepel például olyan kérdés, hogy mi a célja a korszerű idegennyelv-tanításnak? Itt két, előre megírt válasz közül lehet választani, az egyik a „szavak tanulása”, a másik a tanuló „nyelvi cselekvőképességének fejlesztése”. Van olyan kérdés is, hogy kinek a zenepedagógiai elveire épül az énektanítás? Erre még az általános iskolások is tudják a választ.

TANÚSÍTVÁNYT ÁLLÍTANAK KI

Nagy Erzsébet szerint azt viszont nem lehet tudni, mennyi pont jár a képzésért a teljesítményértékelésnél, mennyi fizetésemelés jár azoknak, akik 80 százalék fölött teljesítenek. A képzés elvégzéséről az Oktatási Hivatal állít ki tanúsítványt, amit a pedagógusnak – a kézhezvételét követő három napon belül – be kell mutatnia a munkáltatónak. A pedagógusok teljesítményértékelésénél (TÉR) a képzést és eredményét figyelembe kell venni, írja elő a rendelet, amelyben Pintér Sándor döntött a mobiltiltásról is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb