Mindenmás

Egy éven keresztül tartottak fogva egy iráni férfit a röszkei tranzitzónában, most jókora kártérítést ítéltek neki oda

Mintegy 5 ezer eurós kártérítést kap egy jogellenesen fogva tartott keresztény iráni menekült, akit több mint egy éven át nem engedtek tovább a röszkei tranzitzónából. Öt és fél év után született ítélet – közölte a Magyar Helsinki Bizottság. 

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy a magyar állam megsértette A. P. emberi jogait, amikor jogellenesen tartotta őt fogva több mint egy éven át a röszkei tranzitzónában, és elmondásuk szerint még éheztették is. A Magyar Helsinki Bizottság ügyfele 5 ezer eurós, vagyis mintegy kétmillió forintos jóvátételben részesül.

SZABÁLYOSAN LÉPETT BE MAGYAR TERÜLETRE, MÉGIS EGY ÉVIG NEM ENGEDTÉK KI A TRANZITZÓNÁBÓL

A 36 éves – akit hazájában vallási meggyőződése, kereszténysége miatt üldöztek – 379 napon át tartották fogva a tranzitzónában. A. P. 2018 szeptemberében lépett be szabályosan magyar területre, a röszkei tranzitzónába. Ott kért menedéket, amit a hazai menekültügyi hatóság elutasított, mondván, Szerbia menekültügyi szempontból biztonságos helynek számít, tehát Magyarországon nem jogosult védelmet kapni. Az iráni férfi menedékkérelme alapján végül 2020-ban mégiscsak elismerték őt menekültként- olvasható az Index oldalán.

Bár a tranzitzónákat 2020 májusában felszámolták, a Magyar Helsinki Bizottság úgy tudja, hogy számos Röszkén és Tompán jogellenesen fogva tartott ember panaszát tárgyalja még a strasbourgi bíróság. Mi is beszámoltunk arról, hogy egy anyát és fiát négy napon át éheztettek a röszkei tranzitzónában.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb