Mindenmás

Egy pillanatra gondoljunk most azokra is, akik erre kényszerülnek: komoly bírságot kaphat, aki kukákból gyűjti a visszaváltható palackokat

Egyre többen állnak rá, hogy a szemetesbe dobott, betétdíjas palackokat összegyűjtik, majd nagy tételben visszaváltják. Ez azonban szabálysértésnek minősül, és igencsak komoly összegű helyszíni bírságot szabhat ki az intézkedő rendőr, ha guberáláson kap valakit, akár egy szegedi belvárosi konténernél.

A darabonként 50 forintot érő, visszaváltható aludobozokat és plasztik palackokat egyre többen gyűjtögetik az utcákon is. Egyes források szerint, akár tízezres bevételt is szert tehet az adott illető egy-egy nagyobb visszaváltás alkalmával. A a flakonozásnak is nevezett megélhetési forma elég sok kérdést vet fel. A divany.hu cikkében az ORFK válasza is szerepel, miszerint akár 65 ezer forint bírság is járhat érte, ha így váltanád vissza a palackokat.

A GYŰJTŐBE HELYEZETT TELEPÜLÉSI HULLADÉK A HULLADÉKTERMELŐ TULAJDONÁT KÉPEZI EGY BIZONYOS PONTIG

A gyűjtőedénybe helyezett települési hulladék a hulladéktermelő (akinek tevékenységeiből hulladék képződik) tulajdonát képezi addig, amíg az a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába kerül. Ha a gyűjtőedényt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ellátásának biztosítása céljából közterületen helyezték el, a hulladék a gyűjtőedényben történő elhelyezéssel a koncessziós társaság tulajdonába és a koncessziós társaság vagy a koncesszori alvállalkozó birtokába kerül” -írja az ORFK a lap számára. E törvény értelmében a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek. Válaszában még az áll, hogy a kidobott palackok jogállását A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szabályozza. Eszerint tehát a közterületen kihelyezett gyűjtőedénybe dobott visszaváltható palack nem egy gazdátlan tárgy, amit bárki összeszedhet, és visszaválthat.

HA FÉL ÉVEN BELÜL ÚJRA SZABÁLYTALANSÁGON KAPNAK, MÉG MAGASABB BÍRSÁGOT SZABHATNAK KI

Ha a szabálysértő egyszer már kifizette a fent említett 65 ezer forintos bírságot, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén 90 000 Ft-ig terjedhet. Fiatalkorú elkövető esetén a legmagasabb bírságösszeg 32 500 Ft. Fiatalkorú elkövető esetén a legmagasabb bírságösszeg 32 500 Ft. A tulajdon elleni szabálysértés ráadásul elzárással is büntethető szabálysértés, ezért a bíróság elzárás, pénzbírság, vagy közmunka büntetést alkalmazhat.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTokFacebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb