Mindenmás

Vasárnapi Napi pakk: itt az Aradi vértanúk emléknapja, rendhagyó programokra számíthatunk a hűvös időben

Pörög a fűtés, a következő fél évig ki sem kapcsoljuk. A nyirkos idő velünk marad ma is Szegeden, amellett programoknak sem leszünk híján, az Aradi vértanúk emléknapján. Indul a vasárnap, mi pedig meghoztuk a reggeli kávé mellé a napindító infókat, itt a Napi pakk!

MAI NÉVNAPOSOK ÉS AZ ARADI VÉRTANÚK EMLÉKNAPJA

  • 565 éve megszületett Martin Behaim felfedező és térképész, az első földgömb megalkotója.
  • 314 éve megszületett gróf futaki Hadik András politikus, aki 1774 és 1790 között a Habsburg Birodalom első számú katonai vezetője volt.
  • 175 éve Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét, egyanezen a napon Pesten kivégezték gróf Batthyány Lajos államférfit, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét.
  • 118 éve megszületett Janet Gaynor amerikai színésznő, az első Oscar-díjas nő, amit 3 filmbeli alakításáért kapott.
  • 56 éve a brit televízióban dokumentumfilmet mutattak be a Doors zenekarról.

TRUE OKTÓBERI VASÁRNAPRA ÉS HÉT HÓNAP FŰTÉSI SZEZONRA SZÁMÍTHAT SZEGED

Vasárnap elszórtan számíthatunk szitálásra, esőre, az ország keleti, északkeleti felén pedig többfelé alakulhat ki kisebb eső, zápor, akár egy-egy zivatar. Emellett napközben egyre nagyobb területen felszakadozik a felhőzet, és kisüt a nap rövidebb-hosszabb időszakokra. Főként a Dunántúlon élénk, néhol erős lehet a nyugati, északnyugati szél. Helyenként párás, ködös lesz a reggel. A legmagasabb hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul Szegeden.

MA AZ ARADI VÉRTANÚKRA EMLÉKSZIK AZ ORSZÁG

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett tizenhárom vértanúra, és a Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére emlékezünk október 6-án Szegeden.

MŰVELŐDÉSSEL TELI TŰZDELT VASÁRNAP, JÓTÉKONYSÁGI VÉRADÁS ÉS FŐZÉS A MÁTYÁS TÉREN

Könyves vasárnap lesz az Országos Könyvtári Napok keretén belül, Somogyi-könyvtárban. A Szegedi Tourisma történelmi sétát szervez melyen a szegedi zsidó iparosokról tanulhatunk, az esemény a Klauzál téren kezdődik.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTokFacebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb